Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA rystes igjen

NEW YORK (Dagbladet): Over hele USA er det reagert med avsky og sinne etter at en hel bøling politifolk sparket og slo den svarte biltyven Thomas Jones (30) helseløs. Minnene om Rodney King sitter fortsatt i hos det amerikanske folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jones hadde allerede skuddskader. Han ligger nå på sykehus og er alvorlig skadd.

Skamslåinga likner på Los Angeles-politets brutale banking av Rodney King i 1991. Den gang ble det store raseopptøyer etter at King ble banket opp.

Forskjellen er at i Philadelphia sparker svarte politifolk Jones vel så heftig som de hvite politifolkene.

Politivolden har hisset opp og skremt amerikanere over hele USA. Episoden i Philadelphia føyer seg nå inn i rekken av politivoldsaker som er avslørt i New York, Los Angeles og Chicago.

Denne gangen handler det mer om avsløring av et brutalt politi enn om rasisme i politiet.

Det var da TV-selskapet WPVIs filmet onsdag ettermiddag lokal tid at politivolden ble avslørt.

Skjøt vilt

Men Philadelphias borgere er like bekymret for den ville skytinga i gatene som ikke ble filmet.

- Politiet ga blaffen i hvor de skjøt. Det kunne vært barn i gata, sier Katrina Burton (21) som så hva som skjedde.

Et annet vitne sier Jones holdt armene i været som han ville overgi seg, men at han også løp.

- Mannen virket usikker på hvordan han skulle oppføre seg, sier vitnet til Philadelphia Inquirer.

- Politiet overreagerte. De hadde allerede skutt ham fem ganger da de dro ham ut av politibilen. Det var ikke nødvendig å skamslå ham, sier Jones' søster Tracey til samme avis.

Det lå 45 patronhylser igjen etter politiet, og fem skudd traff Jones, hvorav ett i magen. En politimann fikk et skuddsår i hånda, mens en annet hadde et stygt bitt i armen.

Kjørte stjålet bil

Jones ble stoppet i en rutinekontroll onsdag ettermiddag. Politiet oppdaget at bilen han kjørte var stjålet, og ville arrestere ham.

En vill biljakt startet inntil Jones krasjet, ble lagt i bakken, tok en politirevolver og skjøt rundt seg. Han kapret så en politibil og skjøt på politiet mens han selv ble truffet av flere skudd.

Jones klarte likevel å kjøre videre inntil en horde politifolk fikk stoppet ham, dro ham ut av bilen og hev ham ned på asfalten. Da begynte politiets galskap. Skamslåinga ble dokumentert av kameraer i et helikopter som hang over politiet.

I går manet borgerrettighetsledere Philadelphias borgere til ro og lovet at saken skal etterforskes ned til minste detalj. Det samme lovet justisdepartementet.

Voldkaoset har vist at Philadelphia-politiet må strammes kraftig opp, og politisjef John Timoney beskrev voldsscenen som meget bekymringsfull.

Ironisk nok kalles Philadelphia «the city of brotherly love», men de som er blitt konfrontert med politiet, synes mindre om broderskapet.

Politisjef Timoney er kjent for å ha laget en blåkopi av New York-politiets nulltoleranse. Nå må han i likhet med kollegene i New York etterforske i egne rekker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media