USA sender 1500 flere soldater til Irak

I kampen mot IS.

FORRIGE IRAK-OPERASJON:  Det er ikke første gang at USA sender soldater til Irak. På bildet er det soldater som var utstasjonert i hovedstaden Bagdad i 2010, før USA trakk seg ut av Irak. Nå er de igjen tilbake i landet, på grunn av den ekstreme gruppa IS. Foto: Maya Alleruzzo / Ap / Scanpix
FORRIGE IRAK-OPERASJON: Det er ikke første gang at USA sender soldater til Irak. På bildet er det soldater som var utstasjonert i hovedstaden Bagdad i 2010, før USA trakk seg ut av Irak. Nå er de igjen tilbake i landet, på grunn av den ekstreme gruppa IS. Foto: Maya Alleruzzo / Ap / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske presidenten, Barack Obama, har nå godkjent å sende 1500 flere soldater til Irak, som nærmest er en dobling av amerikanske styrker på bakken. Soldatene skal rådgi og trene irakere sånn at de bedre kan kjempe mot den ekstreme islamistgruppa Den islamske staten, IS.

IS kontrollerer fremdeles store områder, både i Irak og Syria. Siden august har den USA-ledede koalisjonen gjennomført hundrevis av flyangrep.

- Ikke-kjempende rolle Gruppen vil rådgi ni ulike irakiske brigader, samt tre kurdiske pashmerga-grupper, melder BBC. Troppene skal ha en såkalt «ikke-kjempende rolle».

Soldatene skal også til den vestlige Anbar-provinsen, som grenser til Syria, melder Reuters. Det er i dette området at IS har vært på offensiven.

- Amerikanske tropper vil ikke være med i kamp, men de vil bidra til at irakiske styrker er bedre rustet i kampen mot IS, sier Josh Earnest, talsmann for Det hvite hus.

Det hvite hus har nå bedt kongressen om 1,6 milliarder dollar, som skal inn i et fond som skal gå til å utstyre og lære opp irakere.

Dobling av soldater I dag er det rundt 1400 amerikanske soldater i Irak.

Pentagon sier de gjør alt for å unngå amerikanske dødstall.

Hittil har 6000 irakiske soldater blitt drept i kampen mot IS.