- USA sender 300 av sine beste soldater til Irak

Hvem er egentlig Obamas «militærrådgivere»?

DE SISTE SOM REISTE: Her er de siste amerikanske soldatene som forlot Irak, idet de har ankommet basen sin i Fort Hood i Texas. Nå er amerikanske soldater igjen på vei til Irak - men under annet navn. Foto: AP / NTB scanpix
DE SISTE SOM REISTE: Her er de siste amerikanske soldatene som forlot Irak, idet de har ankommet basen sin i Fort Hood i Texas. Nå er amerikanske soldater igjen på vei til Irak - men under annet navn. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USAs president Barack Obama kunngjorde torsdag at USA vil sende opptil 300 militærrådgivere til Irak, og åpnet også for mulige luftangrep mot de svært framgangsrike opprørerne i ISIL.

Men hva er egentlig en «militærrådgiver»?

Jo, en elitesoldat, sier flere tidligere offiserer til CNN.

- Bare semantikk - De 300 er elitesoldater både fra hæren og fra Navy Seals, sier den tidligere US Marines-befal Adam Banotai, som kjempet under de voldsomme kampene i byen Fallujah under den høyst kontroversielle amerikanskledede invasjonen av Irak.

- At vi velger å bruke begrepet «rådgiver», i stedet for «soldat»,  er bare politisk semantikk. Dette er de beste soldatene vi har. Hvis ikke presidenten kaller denne gruppa for soldater, vet jeg ikke hvem han egentlig vil kalle for soldater, sier Banotai.

Den pensjonerte oberstløytnanten Douglas Ollivant påpeker imidlertid at de 300, selv om de tilhører den ypperste militære elite, ikke vil befinne seg fysisk ved fronten.

- De vil sitte på kontor og følge med på kart, sier Ollivant til CNN.

«Rådgiverne» skal samle informasjon som USA vil ha bruk for om Obama vedtar amerikanske luftangrep mot ISIL. Informasjonen deles også med den irakiske hæren, ifølge den nå pensjonerte generalløytnanten Mark Hertling.

Skal ikke slåss Ordbruken til Obama blir tydelig i uttalelsene han ga torsdag kveld:

- ISIL utgjør en trussel mot det irakiske folk, regionen og amerikanske interesser. Vi har forsterket etterretningsinnsatsen i Irak, for bedre å forstå hva ISIL foretar seg. Vi er forberedt på å sende opptil 300 militærrådgivere til Irak. Amerikanske styrker skal ikke delta i kamper i Irak, men vi vil trene opp irakiske styrker, sa Obama under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag kveld.

- Vi vil støtte Iraks regjering i konfrontasjonen med ISIL. De siste dagene har vi utplassert militære enheter i området. Vi er forberedt på å ta målrettede militære grep hvis det blir nødvendig, sa Obama.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer