Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA sender romsonde til Mars

Vil finne svar på hvorfor er Mars et knusktørt himmellegeme nesten uten atmosfære.

TIL MARS: Sonden MAVEN er det første romfartøyet som er konstruert spesielt med sikte på å utforske og gi forståelse av Mars' øvre atmosfære. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB scanpix
TIL MARS: Sonden MAVEN er det første romfartøyet som er konstruert spesielt med sikte på å utforske og gi forståelse av Mars' øvre atmosfære. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har skutt opp en ny romsonde som skal til Mars. Hovedmålet for ferden er å finne ut hvorfor Den røde planeten mistet store deler av sin atmosfære.

Oppskytningen skjedde som planlagt klokken 19.28 norsk tid mandag, opplyste den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA.

- Alt går etter planen, sa en talsmann for bakkekontrollen.

Forskere har beskrevet ferden for å forsøke å finne en ny bit i puslespillet som skal gi et bilde av hva som skjedde på Mars for kanskje flere milliarder år siden. Da kan planeten ha forvandlet seg fra en planet med vann til et knusktørt himmellegeme nesten uten atmosfære.

- Sonden MAVEN er det første romfartøyet som er konstruert spesielt med sikte på å utforske og gi forståelse av Mars' øvre atmosfære. Den skal granske hvordan tapet av atmosfære påvirket forekomstene av vann på overflaten, opplyser NASA.

India skjøt tidligere denne måneden ut en romsonde som skal settes i bane rundt Mars. Sonden er nå på rett vei igjen, etter at den indiske romfartsorganisasjonen ISRO foretok en vellykket kurskorreksjon, og den skal etter planen være framme neste år.

(NTB)

MAVEN: Teknikere arbeider med MAVEN, det ubemannede amerikanske romfartøyet som er på vei mot Mars. En rakett med MAVEN som nyttelast ble skutt opp mandag. Alt gikk etter planen, opplyste USAs romfartsadministrasjon NASA. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB scanpix
MAVEN: Teknikere arbeider med MAVEN, det ubemannede amerikanske romfartøyet som er på vei mot Mars. En rakett med MAVEN som nyttelast ble skutt opp mandag. Alt gikk etter planen, opplyste USAs romfartsadministrasjon NASA. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB scanpix Vis mer