USA sender styrker til Golfen

USA og Storbritannia sender soldater og utstyr til Golf-regionen som et ledd i forberedelsene til en krig mot Irak, ifølge avisa The Observer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den militære oppbyggingen skal være i en skala som man ikke har sett siden Golf-krigen i 1991. Også den gang var det en langsom mobilisering, mens det offisielt ble benektet at det var snakk om forberedelser til krig.

Den britiske avisa skriver i sin nettutgave at 2.500 soldater som offisielt er i Jordan for en militærøvelse, i virkeligheten har i oppdrag å opprette et varslingssystem i den jordanske ørkenen som skal beskytte Israel mot eventuelle rakettangrep fra Irak. Men søndag meldte nyhetsbyrået Reuters at soldatene var i ferd med å forlate landet. Rundt 4.000 soldater gikk om bord i to skip i havnebyen Aqaba ved Rødehavet, forteller øyenvitner. Soldatene har deltatt i en planlagt årlig øvelse.

Jordan imot angrep

Jordans regjering er imot et militærangrep mot Irak, og har stått fast på at de amerikanske marinesoldater må dra så snart øvelsen er over.

Amerikanske medier har de siste månedene hatt meldinger om at USA vurderer Jordan som base for luft- og kommandoangrep mot Irak.

For noen dager siden meldte nyhetsbyrået Reuters at USA har leid inn et stort sivilt lastefartøy, og ifølge The Observers anonyme kilder skal dette brukes til å frakte ammunisjon, raketter og militære kjøretøyer til Gulfen. Som et neste ledd skal 20.000 amerikanske marinesoldater utplasseres i regionen fra midten av oktober.

Det har vært flere meldinger om at amerikanske og britiske spesialstyrker har etablert en operasjonsbase i Tyrkia. Britiske militære sambandsavdelinger skal allerede være i området.

Anonyme kilder opplyser at Storbritannia mest sannsynlig vil gå med på å binde en divisjon bestående av to panserbrigader. De skal støtte tre amerikanske divisjoner som man venter vil blir utplassert i regionen.

Flere luftangrep

Avisa setter det økende antallet amerikanske og britiske flyangrep mot irakiske mål i sammenheng med krigsforberedelsene. Torsdag deltok rundt 100 fly i angrep mot større irakiske forsvarsanlegg, ifølge den britiske kringkastingsstasjonen BBC og avisa Daily Telegraph. Det amerikanske forsvaret hevder at langt færre fly deltok i operasjonene.

Lørdag morgen gjennomførte amerikanske og britiske fly et angrep på en rakettbase, som kan angripe skip, i Basra sør i landet.

- Det er klart at USA og Storbritannia har begynt den fasen av luftangrep som er nødvendig for videre angrep. Formålet er at Irak ikke skal ha noe luftforsvarskapasitet dersom USA og Storbritannia skulle bestemme seg for å angripe, sier en kilde til The Observer.

The Observer påpeker også at USA etter den siste Golfkrigen har fått en mye større kapasitet til å flytte soldater rundt på kloden, og hevder at supermakten nå har mulighet til å ha 100.000 soldater tilgjengelig i løpet av uker. Flere tusen spesialstyrker befinner seg allerede i Kaukasus og Sentralasiatiske stater, i tillegg til en styrke på 18.000 mann i Afghanistan.

Den offisielle holdningen til USAs president George W. Bush er at det foreløpig ikke er tatt en endelig beslutning om Saddam Hussein skal styrtes ved hjelp av et militært angrep.

NTB