Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA sendte søkshunder til Jordan: Nå dør de av avmagring

En fersk rapport viser bilder av avmagrede hunder med ribbeina stikkende ut og ørene fulle av flått.

AVMAGRET: Minst ti av søkshundene som ble sendt fra USA til Jordan har dødd som følge av dårlig behandling og forsømmelse. Foto: US Department of State Vis mer

USA har sendt flere hunder til Jordan som er trent opp til å lukte seg fram til bomber. Nå er mange av dem i ferd med å dø av dårlig behandling og forsømmelse, skriver CNN.

Avmagrede og fulle av flått

En ettårig evaluering fant at minst ti av disse hundene døde mellom 2008 og 2016 på grunn av medisinske problemer.

Selv de hundene som overlevde lider i dag under «usunne forhold» som blant annet uhygieniske kenneler og overarbeidelse.

Bilder i rapporten, som kom ut i forrige uke, viser avmagrede hunder med ribbeina stikkende ut. Neglene er utrimmede og ørene er fulle av flått.

I noen av avdelingene var det heller ingen matskål; personene som har ansvar for hundene slang heller hundematen rett på gulvet.

Mistet arbeidslysten

Ifølge rapporten var den første av disse hundene som døde i Jordan to år gamle Zoe. Hun døde av heteslag i 2017 - en «forferdelig død som var en følge av dårlig behandling heller enn et uhell», står det i rapporten.

Tilstanden til to år gamle Athena, en spesielt avmagret hund som ble sendt tilbake til USA for å bli friskmeldt i 2018, røper nettopp hvor dårlig forholdene er:

FORSØMT: Bekymringsmeldinger om søkshundene begynte å tikke inn allerede i 2016, men USA fortsatte likevel å sende flere hunder til Jordan. Foto: US Department of State
FORSØMT: Bekymringsmeldinger om søkshundene begynte å tikke inn allerede i 2016, men USA fortsatte likevel å sende flere hunder til Jordan. Foto: US Department of State Vis mer

Bilder viser skitt og møkk over hele kennelgulvet hennes, og en tom vannskål.

Bekymringsmeldingene begynte å komme inn allerede i 2016 da hundetrenere fra USA besøkte Jordan for å undersøke tilstanden til hundene.

I en annen rapport som kom like etter dette besøket, framheves de høye dødstallene, mangel på medisiner, utilstrekkelige fasiliteter, og at hundene hadde «mistet arbeidslysten».

Likevel ble flere hunder sendt til Jordan i etterkant av denne rapporten, og programmet fortsatte å få støtte.

Manglende oppfølging

USA har sendt bombesøkende og spesialtrente hunder til andre land i over 20 år under et antiterrorisme-program.

Til tross for at de har brukt «millioner av dollar» på å trene opp og å sende hundene til disse landene, har utenriksdepartementet likevel ikke sørget for helsen og velferden deres, slår rapporten fast.

Den understreker også at utenriksdepartementets mangel på oppfølging spilte en stor rolle i mishandlingen. Det finnes heller ingen skriftlige avtaler på hvordan landene som mottar hundene skal ta seg av dem.

I etterkant av rapporten som kom ut i forrige uke, har myndighetene i USA forlangt en endring i levetilstandene deres. Chuck Grassley, formann i finanskomiteen, sendte blant annet et brev til USAs utenriksminister Mike Pompeo på fredag hvor det ble bedt om mer informasjon.

En talsperson for Jordan uttalte overfor CNN at en undersøkelse i hundenes tilstand er pågående.

- Jordan tar tilstanden til sikkerhetshunder i arbeid veldig seriøst, sier talspersonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling