Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA sendte tenåringer til terrorfengsel

Ny rapport hevder minst 60 mindreårige har blitt holdt innesperret på Guantanamo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gruppe britiske advokater i organisasjonen Reprieve sier minst 60 av fangene i det beryktede Guantanamo-fengselet var under 18 år da de ble arrestert. Minst ti av de skal ha vært 14 eller 15 år, skriver den britiske avisa The Independent søndag.

De britiske advokatene hevder flere av barnesoldatene har blitt holdt i isolat, utsatt for en rekke avhør, og skal også ha blitt torturert.

En av fangene er Mohamed el Gharani. Han var 14 år gammel da han ble arrestert i den pakistanske byen Karachi i 2001, mistenkt for å være en del av al-Qaida. Siden den tid har han tilbrakt flere år i isolat. USA mener gutten var involvert i en planlagt terroraksjon i

London i 1998, da han var tolv år gammel.

- Siviliserte behandler barn annerledes enn voksne

En annen er kanadiskfødte Omar Khadr, som var 15 år da han ble arrestert i 2002. Omar er mistenkt for å ha drept en amerikansk soldat med en granat. Faren hans er en kjent al-Qaida-leder.

- Selv om disse barna var involvert i krigføring så finnes det en FN-konvensjon mot bruken av barnesoldater. Det er en generell holdning i den siviliserte verden at barn bør behandles annerledes enn voksne, sier Clive Stafford Smith i Reprieve til The Independent.

Talspersoner for britiske myndigheter sier til The Independent at de har blitt forsikret av amerikanske myndigheter at eventuelle mindreårige fanger på Guantanamo vil bli plassert i en egen spesialavdeling kalt Camp Iguana. USA innrømmer å ha holdt tre mindreårige fanger her, men de ble løslatt i 2003.

USA sendte tenåringer til terrorfengsel

- Alder ikke avgjørende

Pentagon avviser at det nå sitter noen mindreårige på Guantanamo, men sier også at vanlige juridiske regler ikke er «relevant» når det gjelder fanger på Guantanamo.

- Det finnes ingen internasjonale regler når det gjelder alderen på individer som deltar i kamphandlinger ... Alder er ikke en avgjørende faktor når det gjelder innesperring av personer som deltar i væpnet kamp mot våre styrker, eller som støtter de som kjemper mot oss, sier talsmann Jeffrey Gordon.

Time: - Minst 24

I neste nummer av det amerikanske nyhetsmagasinet Time anslås antallet mindreårige sendt til Guantanamo til minst 24.

- Men antallet kan være større, siden det er upresise fødselsdatoer for enkelte av de insatte, skriver magasients korrespondent Adam Zagorin.

CAMP IGUANA: Tre av de mindreårige fangene ble holdt i «Camp Iguana», et mindre strengt fengsel på Guantanamo. Her har fangene bl.a. utsikt over havet. Foto: SCANPIX
CAMP IGUANA: Tre av de mindreårige fangene ble holdt i «Camp Iguana», et mindre strengt fengsel på Guantanamo. Her har fangene bl.a. utsikt over havet. Foto: SCANPIX Vis mer
-DREPTE SOLDAT:</B> Amerikanske myndigheter hevder kanadiskfødte Omar Khadr drepte en amerikansk soldat i 2002. Omar var da 15 år gammel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling