Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA ser mot Tikrit

Det siste slaget om Irak kommer trolig i Saddam Husseins fødeby. USA håper å finne ulovlige våpen i Tikrit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det avgjørende slaget om Bagdad er ikke i gang ennå, mener USAs øverstkommanderende i krigen mot Irak, general Tommy Franks. Likevel tror de fleste at Iraks hovedstad faller i løpet av noen dager.

Foreløpige søk i de okkuperte presidentpalassene eller andre militærkomplekser i byen har ikke avslørt masseødeleggelsesvåpen. Men koalisjonen føler seg helt sikre på at våpnene eksisterer. Et funn av ulovlige våpen kan rettferdiggjøre krigen overfor verdensopinionen.

Kampene sør i Irak begynner å avta i intensitet, og det gir koalisjonen anledning til å flytte større styrker nordover. Og selv om det meste av den militære aktiviteten akkurat nå er i og rundt Bagdad, forbereder styrkene seg på å begynne kampene om «regimets støttepilar», Saddam Husseins fødeby Tikrit som ligger 18 mil nord for Bagdad.

Den psykologiske krigen

Ifølge avisa The Financial Times USAs 4. infanteridivisjon startet troppeforflytninger fra divisjonens base i Kuwait. Divisjonens 250 stridsvogner er på vei mot Tikrit.

Avisas kilder i Pentagon håper at en invasjon av byen skal virke så demoralisernde på irakiske styrker at bare de mest fanatiske regimeforkjemperne skal fortsette kampene.

Byen er også fødebyen til Saddam Husseins forbilde, den muslimske hellige krigeren Saladin. Tikrit regnes som regimets politiske og åndelige sentrum, og derfor vil den et av de viktigste målene å få kontroll over, skriver The Times.

Regimets mest lojale by

Tikrits 100 000 innbyggere regnes av koalisjonen som Saddams mest trofaste støttespillere i Irak. På tross av den realtivt lille størrelsen har Tikrit den beste boligstandarden, de beste skolene, og de mest moderne sykehusene. Hussein har brukt flerfoldige millioner de siste årene på å ruste opp byen.

Hussein skal også ha bygd et sinnrikt tunnelsystem under byen. Ingen vet foreløpig om det er sammenhengende med tunnelene under Bagdad, men koalisjonen tror at en av Saddams planer er å flykte med sine nærmeste til Tikrit. I tillegg tror amerikansk etterretning at regimet har flyttet store mengder våpen til private hjem i byen.

Saddams presidentpalass i byen er har en grunnflate på nesten fem kvadratkilometer. Hvis det virkelig finnes masseødeleggelsesvåpen i Irak er det sannsynlig at de enten er i dette palasset eller i tunnelene under byen.

Store styrker

Sentrum av Tikrit forsvares av elitestyrker fra Husseins Republikanergarde. Utenfor byen har Adnan-divisjonen bygrensene. Divisjonen har blitt forflyttet fra Kirkuk i nord for å forsterke forsvaret, men ble utsatt for massive bombeangrep under forflytningen. Derfor tror koalisjonen at divisjonen er sterkt redusert.

Nøkkeldatoen for amerikanerne er 28. april. Da fyller Saddam Hussein 66 år, og for moralen vil det være viktig for koalisjonen å kontrollere hans fødeby før feiringen av Saddam får begynt.

JUBLER FOR SADDAM: SOldatene og innbyggerne i Saddams fødeby Tikrit regnes som hans mest lojale støttespillere i Irak.
100 000 KRIGERE: Koalisjonen forventer sterk motstand fra sivile i Tikrit.
4. INFANTERIDIVISJON PÅ VEI: 250 tanks fra den 4. infanteridivisjonen ruller akkurat nå mot Tikrit.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media