USA ser mot Tikrit

Det siste slaget om Irak kommer trolig i Saddam Husseins fødeby. USA håper å finne ulovlige våpen i Tikrit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det avgjørende slaget om Bagdad er ikke i gang ennå, mener USAs øverstkommanderende i krigen mot Irak, general Tommy Franks. Likevel tror de fleste at Iraks hovedstad faller i løpet av noen dager.

Foreløpige søk i de okkuperte presidentpalassene eller andre militærkomplekser i byen har ikke avslørt masseødeleggelsesvåpen. Men koalisjonen føler seg helt sikre på at våpnene eksisterer. Et funn av ulovlige våpen kan rettferdiggjøre krigen overfor verdensopinionen.

Kampene sør i Irak begynner å avta i intensitet, og det gir koalisjonen anledning til å flytte større styrker nordover. Og selv om det meste av den militære aktiviteten akkurat nå er i og rundt Bagdad, forbereder styrkene seg på å begynne kampene om «regimets støttepilar», Saddam Husseins fødeby Tikrit som ligger 18 mil nord for Bagdad.

Den psykologiske krigen

Ifølge avisa The Financial Times USAs 4. infanteridivisjon startet troppeforflytninger fra divisjonens base i Kuwait. Divisjonens 250 stridsvogner er på vei mot Tikrit.

Avisas kilder i Pentagon håper at en invasjon av byen skal virke så demoralisernde på irakiske styrker at bare de mest fanatiske regimeforkjemperne skal fortsette kampene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer