Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA ser på Assange som «fienden»

I dag ba WikiLeaks-gründer Julian Assange om hjelp i en videooverført tale for FN.

VIDEOOVERFØRING:  Det var Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino som arrangerte FN-møtet hvor Julian Assange holdt en videooverført tale fra sin skjul ved den ecuadorianske ambassaden i London. Assange ba USAs president Barack Obama om å stoppe forfølgelsen av WikiLeaks. Foto: Jason DeCrow / AP Photo / NTB Scanpix
VIDEOOVERFØRING: Det var Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino som arrangerte FN-møtet hvor Julian Assange holdt en videooverført tale fra sin skjul ved den ecuadorianske ambassaden i London. Assange ba USAs president Barack Obama om å stoppe forfølgelsen av WikiLeaks. Foto: Jason DeCrow / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): WikiLeaks-gründeren Julian Assange holdt i morgentimene en 15 minutter lang tale for FN via videooverføring fra Ecuadors ambassade i London - hvor han oppholder seg av frykt for å bli arrestert og utlevert til Sverige - og videre til USA.

Assange har befunnet seg på ambassaden siden juni til tross for at han i løpet av denne perioden har blitt innvilget diplomatisk asyl i Ecuador.

- Jeg snakker til dere i dag som en fri mann. Selv om jeg har blitt anholdt i 659 dager uten å ha blitt siktet kan jeg fritt ytre meg, åpnet han sin tale, som ble overført til et diplomatmøte ved FNs generalforsamling.

Dersom Assange blir utlevert til USA kan han bli stilt for retten for å ha lekket store mengder amerikanske ambassadedokumenter.

- Stopp forfølgelsen Det var Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino som arrangerte FN-møtet. Patino sa han igjen vil forlange at Assange ikke blir arrestert dersom Assange reiser til Ecuador - et krav han vil fremme når han møter han britiske kollega William Hague seinere i dag, ifølge The Guardian.

- Dette er ikke bare for å løse uenighetene mellom våre to land, men også for å beskytte Assanges menneskerettigheter. Hva om de ikke gir han fri ferdsel ut av landet? Vil vi måtte ha ham på vår ambassade i ti år? Assange vil måtte leve ti år uten retten til sitt eget liv, sitt privatliv og retten til å bevege seg fritt, sa Patino.

Utenriksministeren la til at Ecador vil fortsette å beskytte Assange, slik de har gjort etter at han fikk innvilget politisk asyl 16. august i år.

- Det er på tide at USA slutte å forfølge WikiLeaks. Slutt å forfølge våre medlemmer. Og slutt å forfølge våre kilder, sa Assange i en direkte oppfordring til USA og president Barack Obama i dag.

Han gjentok det samme budskapet som han kom med 19. august, da han fikk verdens oppmerksomhet ved å holde pressekonferanse fra en balkong på den ecuadorianske ambassaden i London.

REDD FOR UTLEVERING:  Julian Assange har sittet i asyl i den ecuadorianske ambassaden i London siden juni. Han frykter at britisk politi vil pågripe ham og utlevere han til Sverige, hvor han er mistenkt for seksuelt misbruk av to kvinner. Assange mener Sverige igjen vil utlevere ham til USA, hvor han igjen kan bli dømt for å ha lekket hemmelig amerikansk informasjon. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP Photo / NTB Scanpix
REDD FOR UTLEVERING: Julian Assange har sittet i asyl i den ecuadorianske ambassaden i London siden juni. Han frykter at britisk politi vil pågripe ham og utlevere han til Sverige, hvor han er mistenkt for seksuelt misbruk av to kvinner. Assange mener Sverige igjen vil utlevere ham til USA, hvor han igjen kan bli dømt for å ha lekket hemmelig amerikansk informasjon. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Det er på tide at Obama gjør det riktige valget, repeterte han.

Assange anklaget også Obama for å flere ganger ha rost ytringsfriheten uten at han har gjort noe for å stoppe forfølgelsen av WikiLeaks.

- Amerikanske fiende Ifølge den australske avisa Sydney Morning Herald har det amerikanske militæret utpekt Assange og WikiLeaks som fiender av USA - den samme juridiske kategorien som al-Qaeda-terrorister og Taliban havner i.

I nedklassifiserte dokumenter fra det amerikanske luftforsvaret, offentliggjort av amerikanske myndigheter, står det at medlemmer av hæren - som kontakter WikiLeaks - risikerer å bli straffet for å kommunisere med fienden.

Dette er en militærforbrytelse som i verste fall kan bli straffet med døden.

Ifølge Assanges amerikanske advokat, Michael Ratner, vil «fiende»-stempelet føre til alvorlige konsekvenser for Assange ved en eventuell USA-utlevering.

- I FOI-dokumentene er det uansett ingen påstand om at informasjonen WikiLeaks publiserte har hjulpet USAs fiender, som al-Qaida.

- Det ser ut til at Julian Assange og WikiLeaks er «fienden», og en fiende blir behandlet med krigsloven - som kan omfatte drap, kidnapping og arrestasjon uten rettssak, sier Ratner, ifølge Sydney Morning Herold.

I 2010 karakteriserte USAs visepresident Joe Biden Assange som en «høyteknologisk terrorist».

- Offer for etterforskningen I Assanges videooverførte tale snakket han i dag også om Bradley Manning, som er mistenkt for å ha lekket tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

SAMLET PRESSEN:  19. august i år viste Assange seg for første gang på to måneder da han holdt tale fra balkongen på den ecuadorianske ambassanden i London, hvor han oppholder seg. Foto: Carl Court /  AFP Photo / NTB Scanpix
SAMLET PRESSEN: 19. august i år viste Assange seg for første gang på to måneder da han holdt tale fra balkongen på den ecuadorianske ambassanden i London, hvor han oppholder seg. Foto: Carl Court / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Manning vil bli stilt for retten i USA, og Assange karakteriserte ham som en «soldat og patriot» og et offer for etterforskningen av WikiLeaks.

- Den amerikanske regjeringen har prøvd å få ham til å vitne mot Wikileaks og meg, sa Assange, som også snakket om Mannings  oppvekst og liv i sin tale.

Assange pekte også på måten Manning har blitt behandlet i fengselet på, og fortalte at han hadde blitt holdt på isolat og blitt kledd naken i timevis på cella.

Sjøl har Assange tidligere sagt at han er forberedt på at det vil ta mellom seks og tolv måneder å løse Sveriges ønske om å få ham utlevert. Han har også sagt at WikiLeaks vil offentliggjøre millioner av e-post som omhandler den syriske regjeringen, ifølge The Guardian.

Vurderte ambassadeflytting Ecuador vurderte tidligere denne måneden å flytte Assange til deres ambassade i Sverige, der han er mistenkt for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

Svenske myndigheter har tidligere avvist at de kommer til å avhøre han i London. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media