USA setter dødsstraffrekord før julehøytiden

Washington (NTB-Helge Øgrim): USA setter en makaber rekord i år. Antallet henrettelser er det høyeste siden 1955, først og fremst fordi Texas har trappet fullbyrdelsen av dødsstraffen kraftig opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hele 74 dødsdømte er tatt av dage. Myndighetene lar gjerne den elektriske stol og giftsprøytene hvile i julehøytiden, dermed blir antallet stående. I 55 henrettet USA 76 mennesker.

Effektivitet

Delstaten Texas tok alene livet av 37 drapsmenn, mot kun tre i fjor. Økningen skyldes at rettsapparat i mellomtiden har avsagt kjennelse i en anke som ga mange på dødscelle en utsettelse.

Også på nasjonalt plan er fullbyrdelsen av dødsdommene effektivisert gjennom Kongressens vedtak og president Bill Clintons godkjennelse av lovregler som begrenser de dømtes ankeadgang. Hensikten er å redusere ventetiden fra dom til fullbyrdelse ned mot seks-sju år. I fjor hadde de 45 som ble henrettet ventet i gjennomsnitt ti år og fem måneder på sin siste dag.

Folkekrav

Ankene og forsinkelsene de medfører er kostbare og politisk upopulære. Organisasjoner som representerer drapsmennenes ofre, forlanger fortgang i henrettelsene når dødsdom er avsagt, slik at de etterlatte kan legge tragedien bak seg.

Men borgerrettsorganisasjonen ACLU peker på at raskere fullbyrdelse også øker faren for at uskyldige blir drept. Organisasjonen viser til at 73 personer er sluppet ut av dødscelle de siste 25 år fordi domstolene fant at de var dømt på sviktende bevis. Løslatelsene kom i gjennomsnitt sju år etter opprinnelig dom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer