USA setter ned renta igjen

USAs sentralbanksjef Alan Greenspan har gjort det igjen. Tatt hele USA på senga og satt ned renta med et kvart prosentpoeng ett døgn etter forrige rentesenking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første rentekuttet skapte gledesstemning på børsene i New York og rundt om i resten av verden. Torsdagens nye nedsettelse ble gjort kjent etter at børsene hadde stengt, slik at det først ville få betydning for børsutviklingen fredag.

Federal Reserve senker rentene for å avverge en ytterligere nedkjøling av den amerikanske økonomien. Diskontoen er renten som sentralbanken krever på lån gitt til forretningsbankene, og er retningsgivende for hele kredittmarkedet.

Det første rentekuttet på 0,5 prosentpoeng kom onsdag, men da New York-børsen åpnet torsdag viste det seg at denne reduksjonen ikke var nok. Aksjekursene fortsatte å falle, fordi investorene ikke var overbevist om at en avmatning av økonomien lot seg avverge.

NASDAQ-indeksen over viktige teknologiselskaper sank torsdag med 49,85 poeng til 2.566,84, en tilbakegang på 1,91 prosent. Dow Jones-indeksen over mer tradisjonelle industriaksjer gikk tilbake med 0,3 prosent eller 33,34 poeng til 10.912,41.

Handelen var hektisk, og omsetningen kom opp i 2,1 milliarder aksjer, det høyeste tallet i Wall Street-børsens historie. Men optimismen på børsen var tydelig blandet med frykt for at Federal Reserves rentekutt ikke gikk langt nok.

USAs sentralbanksjef Alan Greenspan har måttet tåle krass kritikk, etter de overraskende rentekuttene denne uken. Det stormer nå hardere rundt Greenspan enn noen gang i løpet av de 13 årene han har sittet i stillingen.

(NTB-Reuters-TT)