USA signerer klimaavtalen

Klimaforhandlingene i Buenos Aires 2. - 13. nov. 1998

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Silje Schei Tveitdal (24), leder i Natur og Ungdom, kommenterer Klima- forhandlingene i Dagbladet :på nettet. Hver dag vil hun sende hjem kommentarer og inntrykk fra Buenos Aires til Dagbladets lesere.

Silje Schei Tveitdal, f.1974, kommer fra Froland og tok artium ved Arendal Gymnas i 1993. Hun har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene siden 1994. Tveitdal ble valgt til nestleder i Natur og Ungdom i 1994, og har ledet organisasjonen siden 1997. Tveitdal har grunnfag samfunnsgeografi og studerer for tiden sosialøkonomi ved Universitet i Oslo.

Av SILJE SCHEI TVEITDAL

Miljøvernministeren hadde ingenting nytt å komme med. Som ventet overså hun alle rådene Natur og Ungdom kom med tidligere i uka.

Faktisk støttet hun ingen av kravene den internasjonale miljøbevegelsen har lagt fram her i Buenos Aires.

Forsøket på å framstille oljelandet Norge som et foregangsland på klimaområdet ble vanskelig å kombinere med den norske forhandlingsposisjonen.

Grønn innpakning av norske særinteresser resulterte i en tale uten konkret innhold.

Noen vil sikkert mene regjeringen gjør det eneste riktige når den forsvarer norsk industri i internasjonale forhandlinger. Problemet er at dette ikke lar seg kombinere med en pådriverrolle på en miljøkonferanse.

Ønsket om å være brobygger mellom u-land og i-land blir også vanskelig når man spiller på lag med USA.

I Natur og Ungdom hadde vi foretrukket at sentrumsregjeringen brukte ord som beskriver det de egentlig driver med.

Det er bedre å innrømme at de ikke har fått gjennomslag for den klimapolitikken de krevde i opposisjon, enn å fortsette grønnvaskingen av Arbeiderpartiets elendige klimapolitikk.

Om USA også kommer til å ratifisere Kyoto-avtalen er usikkert.

Også Clinton sliter med et flertall som er mer opptatt av å finne lettvinte utveier enn løsninger som tar klimaproblemet på alvor.