SIKTER RUSSERE: Torsdag ettermiddag besluttet det amerikanske justisdepartementet å sikte sju russiske agenter for et omfattende hackerangrep. FOTO: Mandel Ngan / AP / NTB Scanpix
SIKTER RUSSERE: Torsdag ettermiddag besluttet det amerikanske justisdepartementet å sikte sju russiske agenter for et omfattende hackerangrep. FOTO: Mandel Ngan / AP / NTB ScanpixVis mer

USA sikter sju russiske agenter etter hackerangrep

NATO-allierte kommer med samordnede avsløringer om det de mener er hackerangrep utført av russisk militær etterretning.

Forsvarsministrene i NATO var torsdag samlet i Brussel. Der ble de brifet om dataangrepene, opplyser NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

De allierte mener det er riktig å gå offentlig ut med opplysninger om hendelsene, opplyser Stoltenberg.

- De har rammet mennesker i mange land, inkludert i Russland, og forårsaket enorme økonomiske tap, sier han i en uttalelse.

Torsdag ettermiddag melder nyhetsbyrået AP at det amerikanske justisdepartementet har besluttet å sikte sju russiske militære etterretningsagenter i forbindelse med dataangrepet.

- Vi har avslørt russerne som utførte angrep, og hvilke redskaper de benyttet seg av, og det må de betale for. De vil bli holdt ansvarlig. Hvordan vi skal håndtere dette er en politisk avgjørelse som må tas av alle landene som er involvert, sier USAs forsvarsminister Jim Mattis.

«Pariastat»

Storbritannia hevder Russland står back hackingen av Verdens antidopingbyrå (WADA), spredningen av gisselviruset Bad Rabbit, som rammet flere flyplasser, hackingen av Demokratenes partiapparat i USA og tyveri av e-poster fra en TV-kanal basert i Storbritannia.

- Dette er ikke en stormakts handlinger, det er handlingene til en pariastat. Og vi vil fortsette å samarbeide med våre allierte for å isolere russerne, slik at de forstår at de ikke kan fortsette å oppføre seg på denne måten, sa Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson på vei inn til torsdagens NATO-møte.

Han gjør det klart at NATOs medlemsland vil fortsette å henge ut russerne offentlig når de gjennomfører slike dataangrep.

- Det vi har sett, er vilkårlige og hensynsløse angrep på institusjoner og organisasjoner som faktisk ikke har noen militær verdi.

SAMLET: Forsvarsministrene i NATO har denne uka vært samlet til møte i Brussel. Her går de av scenen etter «familiefoto». Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
SAMLET: Forsvarsministrene i NATO har denne uka vært samlet til møte i Brussel. Her går de av scenen etter «familiefoto». Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Vis mer

Ble tatt på parkeringsplass i Haag

Nederlandsk etterretning mener å ha avslørt russiske planer om å gjennomføre et dataangrep mot Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), opplyser Nederlands forsvarsminister Ank Bijleveld ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

OPCW fikk Nobels fredspris i 2013 for sitt arbeid for å avskaffe kjemiske våpen.

Det planlagte hackerangrepet mot OPCW ble avslørt i april, ifølge Bijleveld. De russiske agentene skal ifølge nederlenderne ha satt fra seg en bil full av elektronisk utstyr på en parkeringsplass ved et hotell i nærheten av OPCWs kontorer i Haag.

Fire russiske etterretningsagenter ble umiddelbart utvist etter avsløringen.