USA sitter fast i Afghanistan

NEW YORK (Dagbladet): USA frykter at krigen mot al-Qaida og talibankrigere i Afghanistan kan bli langvarig. Taliban har reorganisert seg i fjellområdene, og amerikanerne frykter at en endeløs geriljakrig i Afghanistan vil forsinke deres verdensomspennende krig mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for «Operasjon Anakonda», general Frank Hagenbeck, sier at velutstyrte talibankrigere allerede er på plass i den østlige provinsen Paktia. Der venter de på bedre vær, og like over påske regner amerikanerne med en storoffensiv mot al-Qaida og talibankrigere. I forrige uke kom de første av 1700 britiske soldater til Bagram-basen utenfor Kabul.

- Det er operative al-Qaida-grupper i Pakistan allerede nå som er i full gang med å reorganisere troppene, sier Hagenbeck til USA Today.

Selv om det ikke sies med rene ord, er frykten for å sitte fast i Afghanistan, som så mange andre inntrengere har gjort gjennom århundrer, åpenbar.

Over grensa

Amerikanske spaltister og politiske rådgivere mener at USA ikke engang kan tenke på et militært angrep mot Irak før man har vist at man kan komme seg ut av Afghanistan etter en vellykket opprydding. I tillegg bruker USA nå krefter på å mekle i det eksplosive Midtøsten.

«Operasjon Anakonda» har vært omtalt som vellykket, men nå kommer informasjon om at tallet på drepte fiendesoldater er rundt 340, og ikke over 500 slik man tidligere mente.

- Flertallet av fienden overlevde det 17 dager lange «Anakonda»-angrepet og kom seg til Pakistan, sier general Niamatullah Jalili.

Så langt har USA 5000 soldater i Afghanistan, men USA har for lengst utvidet krigen mot terror til å gi andre land opplæring i å sprenge terroristgrupper.

På Filippinene er det 650 amerikanske soldater som trener filippinske soldater i kampen mot islamske isolasjonister og al-Qaida-celler.

I Jemen er det 100 amerikanske soldater som trener Jemens hær i å slåss mot militante grupper med tilknytning til al-Qaida. Og selv om kilder mener al-Qaida nå bygger viktige baser i Indonesia, er USA tilbakeholdne med militærhjelp fordi det kan destabilisere landet.

Viktige baser

Georgia har 200 amerikanske soldater som driver opplæring av landets militære i kampen mot islamske terrorister, og i Kirgisistan er det 700 amerikanske soldater som bygger en base til operativt bruk for krigen i Afghanistan. Innen juni regner man med at det er 4000 amerikanske soldater der.

Usbekistan har 1000 amerikanske soldater som flyr redningstokter til Afghanistan. De flyr også inn humanitær hjelp til Afghanistan. Tadsjikistan har et ukjent antall amerikanske soldater som driver «opprydding» i det nordlige Afghanistan.

En av årsakene til at amerikanerne så lett fikk tilgang i de tidligere sovjetiske republikkene er, ifølge The New York Review of Books, nettverket general Anthony Zinni hadde bygd opp som tidligere leder for den amerikanske sentralkommandoen. Zinni er nå USAs utsending til Midtøsten.

STOROFFENSIV: Amerikanerne venter en storoffensiv like over påske.