USA skader globaliseringen

Den norske regjeringen bør bidra til at det blir lagt press på USA slik at landet igjen blir med i samarbeid mot grenseoverskridende problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USAs regjering vil begrense internasjonalt samarbeid for å få slutt på «skatteparadiser». Det er industrilandenes samarbeidsorganisasjon OECD som har satt dette arbeidet i gang, med støtte fra Clinton-administrasjonen.

Bush-administrasjonen sa også oppmuntrende ord om dette til å begynne med. Men så kom fremtredende økonomiske rådgivere inn i bildet, og tonen ble en annen. De har nok sett at skatteparadiser, og særlige skattefordeler som flere land bruker for å lokke internasjonale selskaper til å investere hos seg, kan gi amerikansk storindustri fordeler fremfor andre.

Det henger sammen med at storkonsernenes rikelige tilgang til utkrøpne jurister, og deres internasjonale karakter og uvanlige innsikt, gjør det særlig enkelt for dem å finne fordelaktige veier gjennom alle huller i skattesystemene. Dermed slipper de unna byrder som andre må bære, og kan lettere vinne i den harde, globale konkurransen.

Overdrivelse

Selvfølgelig gir de begunstigede ideologiske begrunnelser når de fremmer sine interesser. USAs finansminister har sagt det slik: «USA støtter ikke bestrebelser for å diktere noe land hvorledes deres skattesatser eller skattesystem skal være og vil ikke delta i noe arbeid for å harmonisere verdens skattesystemer.» Denne uttalelsen rommer en voldsom overdrivelse av hva det internasjonale samarbeidet på dette området går ut på. Men det kan legges til at slike holdninger ikke er i samsvar med, men klart motvirker arbeidet for en effektiv verdensøkonomi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer