- USA skal bli sterkere enn noensinne

Obama lovte opprydning i økonomien og slutt på Irak-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var en optimistisk, men alvorlig, president Barack Obama som i natt inntok talerstolen foran den amerikanske Kongressen, og lovte et USA som sitter i førersetet av verden.

35 dager etter innsettelsestalen skulle han overbevise mer enn 300 millioner amerikanere om at det er hold i visjonene han ble valgt på, i et land som sitter dypt i den økonomiske gjørma.

Naturlig nok så var det den økonomiske situasjonen som dominerte den 45 minutter lange talen, som dreide seg om «vanskelige og usikre tider» innenriks, inkludert kriger, miljøproblemer og et utdatert helse- og skolesystem.

Les hele talen her.

Regnskapets time
- I kveld så vil jeg at alle amerikanere vet dette: Vi skal gjenoppbygge. Vi vil komme oss, og USA skal reise seg sterkere enn noensinne. Regnskapets time er kommet, og tiden er nå inne for å ta kontroll over framtiden, konstaterte Obama, som mente USA var ved et «historisk veiskille».

Presidenten skrøt av den nye krisepakke, og mente den vil skape millioner av jobber og sørge for skattelette hos 95 prosent av amerikanerne innen svært kort tid.

Videre annonserte han nye tiltak, som et fond med penger øremerket lån, slik at økonomien og kjøpekrafta igjen stimuleres. Dette var veien opp av dypet, mente han.

15 milliarder på miljøet
Men han advarte Wall Street og grådige ledere om at pengene ikke kom gratis.

- Nå får ikke direktører bruke skattepenger på stilige gardiner eller stikke avgårde i en privatjet. De dagene er over, konstaterte Obama til stående jubel og applaus fra salen.

- Jeg skal ikke bruke et øre på en Wall Street-direktør. Dette handler ikke om å hjelpe bankene, det handler om å hjelpe folk. For når kjøpekrafta er tilbake så kan de kjøpe seg et hjem. Investorer kommer tilbake på markedet. Sakte, men sikkert, så vil trua komme tilbake, og økonomien vil bli frisk.

Presidenten varslet også en økt satsning på fornybare energikilder, og mente landet som behersker utfordringa «vil lede det 21. århundret».

- Vi skal fordoble nasjonens forsyninger av fornybare energikilder innen de neste tre årene. Og for å støtte innovasjonen så skal vi investere 15 milliarder dollar i året for å utvikle teknologier som vind- og solkraft, biobrensel og energieffektive amerikanske biler.

Men det er ventet at Obamas tiltak ikke vil komme uten sterk motbør. En rekke republikanere stiller seg ekstremt kritiske til at staten skal hoste opp de massive beløpene visionen koster.

Skal avslutte Irak-krigen
Også landets to kriger fikk oppmerksomhet i talen.

- Vi ser nøye på på begge krigene, og jeg skal straks annonsere en vei videre i Irak, som gir landet tilbake til folket og avslutter krigen på en ansvarlig måte, sa Obama.

Men at USA vil bli mykere land er lite trolig, da Obama ga uttrykk for at den krigen mot terrorister i utlandet i aller høyeste grad vil fortsette.

- Vi skal lage en ny strategi for Afghanistan og Pakistan, for å slå Al-Qaida og kjempe mot terrorisme. Fordi jeg vil ikke la terrorister smi planer mot amerikanere fra trygge skjulesteder en halv jordklode unna.

Bare dager etter at Obama inntok presidentstolen varslet han stengning av fangeleiren Guantanamo Bay - universielt kritisert for brudd på menneskerettigheter.

I natt annonserte han krystallklart en snuoperasjon av verdier «arvet» fra den forrige administrasjonen.

- Jeg kan stå her i natt og si uten unntak: USA torturerer ikke mennesker, sa Obama, og ga uttrykk for en bedre dialog med verden utenfor landets grenser.

- I ord og handling skal vi vise verden at en ny æra av engasjement har startet.

Reagan-esque?
Presidentens rådgivere har på forhånd lovet sober retorikk, litt mer optimisme enn fram til nå, og et aldri så lite innslag av Ronald Reagan.

- Presidenten føler det er veldig viktig å være ærlig med det amerikanske folk om hvor vi står akkurat nå. Han vil fortelle landet at vi har stått foran større utfordringer enn det vi gjør nå. Men for å bruke reaganske ord, det vil alltid komme bedre dager etterpå, sier pressetalsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, ifølge Politico.

Til stede i salen i natt var forøvrig også kaptein Chesley Sullenberger, med flere av mannskapet som var ombord US Airways Flight 1549 som nylig nødlandet på Hudson. De ble mottatt med jubel og trampeklapp fra de øvrige politikerne tilstede.