USA skal forfølge Den iranske revolusjonsgarden

125 000 iranere stemples som medlemmer av terrororganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld ble det kjent at USA vil føre Den iranske revolusjonsgarden opp på listen over utenlandske terroristorganisasjoner, skriver Washington Post.

Bakgrunnen er det USA oppfatter som Iran, og særlig Revolusjons- gardens, involvering i konfliktene i Irak og Afghanistan.

- Enhver som driver forretninger med disse folka må revurdere handlingene sine umiddelbart, sier en tjenestemann i den amerikanske administrasjonen, som er kjent med planene, til Washington Post. 

Frustrerte over FN

- Det øker risikoen for dem som inntil nå har ignorert sanksjonene mot iranerne. Det gjør det klart for alle hvem Revolusjons- garden og dem de gjør forretninger med virkelig er, sier han.

Flere amerikanske politikere er også frustrerte over det de mener er treghet i FN-systemet i arbeidet med en ny resolusjon mot regimet i Tehran, og atomprogrammet som president Mahmoud Ahmadinejad håper skal skaffe landet atomkraft.

Bush-administrasjonen frykter Iran vil utvikle atomvåpen med den nye teknologien.

lista står så langt 42 organisasjoner, blant de mest kjente er al-Qaida, libanesiske Hizbollah, palestinske Hamas og Islamsk hellig krig, tamilske LTTE (Tamiltigrene) og mulla Krekars Ansar al-Islam.

PÅ TERRORLISTE: USA har hatt Iran på listen over terroriststater i siden 1984, men nå vil de gå konkret til verks mot den iranske Revolusjonsgarden som har et omfattende internasjonalt økonomisk nettverket. Foto: AFP
PÅ TERRORLISTE: USA har hatt Iran på listen over terroriststater i siden 1984, men nå vil de gå konkret til verks mot den iranske Revolusjonsgarden som har et omfattende internasjonalt økonomisk nettverket. Foto: AFP Vis mer

Formålet med listen, som ble opprettet like tter terrorangrepene etter 11. september 2001, er å kvele finansieringen av terrororganisasjoner.

Første suverene stat 

Om påstandene i Washington Post stemmer, er det første gang en suveren stats militærorganisasjon føres opp på terrorlista.Talsmann Sean McCormack i USAs utenriksdepartement bekrefter at forslaget er under vurdering, men nekter å si noe om sannsynligheten for at forslaget blir vedtatt. Det er heller ikke klart om USAs nasjonale sikkerhetstråd og Pentagon støtter forslaget.

Se video av McCormacks pressebriefing.

Revolusjonsgarden har over 125 000 medlemmer, og egne bakkestyrker, egen marine og flyvåpen, etterretningstjeneste og spesialstyrker. I tillegg mener USA at den involvert i store finansielle operasjoner, fabrikker og industrianlegg i Iran og utenlands.

Slik skaffer Revolusjonsgarden seg angivelig kapital og makt, ved siden av å være en regulær hær med topptrente elitestyrker.

- Verdiløs propaganda

Irans utenriksdepartement reagerte på meldingene om USAs planer med å kalle det «verdiløs propaganda», ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA.

USA skal forfølge Den iranske revolusjonsgarden

Settes Revolusjonsgarden på terrorlista vil den første merkbare konsekvensen bli at det for alle selskap og institusjoner som faller inn under USAs lovgivning blir ulovlig å yte bistand til, eller samarbeide med Revolusjonsgarden.

I tillegg vil deres aktiva i USA fryses, og andre land vil føle presset for å følge USA possisjon.

Initiativet kan sees i sammenheng med det Busha-dministrasjonen mener er Irans rolle som en statlig «terrorsponsor» for sjiamuslimer i Irak. President George W. Bush har flere ganger hevdet at garden trener opp og gir ammunisjon til militante sjiamuslimer i Irak.

Vil presse FN

Handlingen støttes av USAs utenriksminister Condoleezza Rice og er ment å presse FNs sikkerhetsråd til å vedta en resolusjon som forsterker de økonomiske sanksjonene mot Iran. USA mener resolusjonen er nødvendig som en reaksjon på den islamske republikkens forsøk på å gjennomføre omstridte atomkraftprogram.

Rice skal ha advart sine europeiske kolleger om muligheten for at garden blir ført opp på lista og pekt på at en manglende resolusjon i sikkerhetsrådet vil tvinge USA til å handle på egen hånd.

Ifølge The New York Times kan beslutningen bli utsatt dersom Sikkerhetsrådet vedtar en Iran-resolusjon raskt. Avisen viser til ledende regjeringskilder.

Vil kvele haukene

I Washington kritiseres Rice av «haukene» for ikke å være hard nok mot regimet i Teheran. Washington Post mener utenriksministeren vil slå to fluer i en smekk ved trekket:

 • Pasifisere de sterkeste kritikerne i Washington som klrever militære aksjoner mot Iran.
 • Presse Europa og andre USA-allierte til å gå lenger i sin kritikk av Iran.

  Andre forslag fra administrasjonen er å innføre reiseforbud for medlemmer av Irans regjering og å isolere landet økonomisk ved å gjøre det vanskelig for iranske banker og selskaper å drive virksomhet i utlandet.


  - Vi støtter ikke Taliban


  Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, benekter anklager om at hans regime, eller Revolusjonsgarden, støtter noen form for terrorister eller fiender av USA i regionen. Da han besøkte Afghanistan nylig erklærte han støtte til den sittende regjeringen.

  USAs forsvarsminister mener at etterretningsinformasjon påviser det motsatte, og at det er snakk om store mengder våpen.

  - Det er vanskelig å tro at disse våpnene leveres uten at Irans myndigheter kjenner til det, sa Gates i juni.

  President Bush varslet om en hardere linje mot Iran i forrige uke da han advarte Irans revolusjonsgarde mot å levere våpen og ammunisjon til sjiagrupper i Irak som angriper USAs styrker, skriver NTB.

  - Hvis vi tar dere i en ukonstruktiv rolle, blir det en pris å betale, sa Bush på en pressekonferanse.

LEDELSEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad (fra høyre) Hærsjef general Hassan Firoozabadi, brigadegeneral og kommandør for den iranske revolusjonsgarden Rahim Safavi (midten) og forsvarsminister Mostafa Mohammad Najjar (høyre). Her er de på en militærparade 18. april 2007 i Tehran.
- BLIR PRIS Å BETALE: USAs president George W. Bush varsler at revolsujonsgarden vil betale dyrt om de tar en «ukonstruktiv rolle».
ALLTID TILSTEDE: Revolusjonsgarden er tilstede i politikken, på gata, i makteliten i Tehran og i forretningslivet. Her vokter de en plakat som reklamerer for et oljetoppmøte mellom Iran og Venezuela.
TERRORANGREP I IRAK: USA anklager Iran for å være involvert i flere terrorangrep i Irak de siste årene.