USA skal ha drevet med overvåking i Danmark

En amerikansk enhet har i all hemmelighet overvåket aktiviteter rundt USAs ambassade i Danmark, melder dansk TV 2. Danske myndigheter er bedt om forklare seg i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser en tidligere ansatt i overvåkingsenheten til TV 2 NEWS. Nyheten har klare paralleller til overvåkingssaken her til lands, der det onsdag ble kjent at USA i årevis har drevet med overvåking av nordmenn.

Det er imidlertid første gang det blir bekreftet at USA også har drevet med overvåking i andre land.
Patruljerte Ifølge den tidligere ansatte har enheten patruljert ved US Marine Corps? avdeling på Østerbro i København og skal også ha fulgt etter mistenkelige personer som har ferdes nær ambassaden. Ifølge TV 2s kilde skal enheten ha bestått av minst 14 personer, som alle skal ha vært klarert på høyeste hold av dansk etterretningstjeneste (PET).
Bedt om forklaring Den danske justisministeren Lars Barfoed ble fredag bedt om å forklare om hvorvidt regjeringen er klar over at en hemmelig amerikansk enhet driver med overvåking i Danmark, og om det er skjedd en registrering av danske borgere i den amerikanske databasen Simas. Ifølge flere sikkerhetseksperter er overvåking og registrering av danske borgere ulovlig dersom det foregår uten samtykke fra danske myndigheter. — Tett samarbeid En talsmann for amerikanske utenriksmyndigheter sier til nyhetsbyrået Ritzau at det er et tett samarbeid med de enkelte lands myndigheter når det gjelder å sikre amerikanske ambassader verden over.

(NTB)