Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA skal skyte ned spionsatellitt

Inneholder gift som kan drepe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I desember 2006 skjøt USA opp en spionsatellitt med navnet US 193.

Men neste umiddelbart etter oppskytingen ble den ødelagt og satellitten døde. Satellitten har en svært avansert avfotograferingsteknologi, men har altså etter at den ble skutt opp gått i bane rundt jorda uten noe formål.

Nå er den i ferd med å gå inn i jordas atmosfære. Og da vil USA skyte den ned, melder nyhetsbyrået AP.

Nedskytingen er planlagt til neste uke og er den første av sitt slag noensinne.

- Dette er den første gangen vi vil bruke et missil for å skyte ned et objekt fra rommet, sier James Cartwright i Pentagon til nyhetsbyrået.

Hvis satellitten ikke skytes ned, vil den treffe jorda i starten av mars. Pentagon anslår at omtrent halvparten av den 2,3 tonn tunge satellitten kan treffe jorda.

På en pressekonferanse i går sa Cartwright at satellitten inneholder drivstoffet hydrasine. Ifølge ham er dette skadelig og det kan være dødelig for mennesker som er i nærheten hvis satellitten slår ned.

USA vil skyte ned satellitten da den er omtrent 24 mil over jordoverflata.

VIL SKYTE NED SATELITT: Nasjonal sikkerhetsrådgiver James Jeffrey, James Cartwright i Pentagon og Michael Griffin i NASA på gårsdagens pressekonferanse. Foto: AP/Scanpix
VIL SKYTE NED SATELITT: Nasjonal sikkerhetsrådgiver James Jeffrey, James Cartwright i Pentagon og Michael Griffin i NASA på gårsdagens pressekonferanse. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Pentagon anslår at sjansen for at de klarer å skyte ned satellitten er 80 prosent. Hvis de mislykkes, vil de forsøke på nytt.

Kritikere mener at USA kun vil gjennomføre nedskytingen for å teste sin egen teknologi og vise muskler.

- En kan stille spørsmål ved om dette bare er en unnskyldning for å teste et våpen for å skyte ned satellitter, sier Ivan Oelrich, visepresident for strategiske sikkerhetsprogrammer i Federation of Amerikan Scientists.

Les mer om saken hos det amerikanske forsvarsdepartementet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media