IKKE INNFØDT:  Brun tresnok har nærmest utryddet mange av paradisfugleartene på øya Guam i Stillehavet. Amerikanske forskere har i en årrekke sett på hvordan de kan nedkjempe slangebestanden, og vil i løpet av de nærmeste månedene begynnne å slippe musegiftbomber, for å lokke slangene i døden. Foto: Eric Talmadge / AP Photo / NTB Scanpix
IKKE INNFØDT: Brun tresnok har nærmest utryddet mange av paradisfugleartene på øya Guam i Stillehavet. Amerikanske forskere har i en årrekke sett på hvordan de kan nedkjempe slangebestanden, og vil i løpet av de nærmeste månedene begynnne å slippe musegiftbomber, for å lokke slangene i døden. Foto: Eric Talmadge / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

USA skal slippe musegift-bomber ut av helikoptere

Amerikanerne til angrep på slanger på Stillehavsøya Guam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske stillehavsøya Guam har siden 60-tallet slitt med den stadig økende bestanden av brune tresnoker.

Slangene, som kom seg til øya etter å ha haiket med amerikanske krigsskip fra opprinnelseslandene Australia og Papua Ny-Guinea etter 2. verdenskrig, teller nå hele to millioner individer.

På øya har slangene nærmest utryddet flere fuglearter som er unike for Guam. I tillegg til at beboerne til stadighet blir bitt, sliter slangene på strømledningene, som igjen fører til at strømmen på øya ofte går.

Derfor går amerikanerne nå til angrep, melder nyhetsbyrået AP.

Fallende mus Seinest i mai vil amerikanske helikoptre slippe store mengder døde mus over jungelen på øya, i et forsøk på å redusere bestanden. Musene vil bli fylt av det smertenedsettende stoffet paracetamol før de så blir sluppet ut med små fallskjermer, slik at de hekter seg fast og blir sittende i greiner på trær. 

Slangene må så oppdage musene innen to til tre dager. Etter dette vil musene være så herjet av det tropiske klimaet at de ikke lenger vil virke forlokkene på slangene, ifølge det amerikanske landbruksdepartementet. 

- Det har vært et stort problem, det er masse båter med slanger om bord som har farta fram og tilbake, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo til Dagbladet.

Disse snokene er mindre kresne enn de fleste andre slanger, og spiser i tillegg til levende byttedyr også døde organismer som de ikke har drept sjøl. Dessuten er de svært sårbare for paracetamol.

- Ikke nubbsjans Den brune tresnoken er vanligvis rundt en meter lang, men på grunn av mangel på fiender på Guam-øya har slanger på mer enn tre meter blitt registrert. 

- Tresnoken har spist av paradisfuglebestanden, som er en gruppe fugler som er tunge og har vanskelig for å fly. De stakkars fuglene har ikke nubbesjanse mot slangen. Det er som å sette ut rev på kaniner i rusletempo, sier han videre.

Ifølge Bøckman er mer enn halvparten av øyas fuglearter nærmest utryddet.

- Dette er en desperat forsøk på å redusere betanden fra forskernes side. Det samme problemet har de hatt med kaniner i Australia og brunskogsneglen her hjemme. På Galapagos-øyene måtte de utrydde geiter ved å fange og kastrere hanngeitene, før de slapp dem fri med en radiosender på seg. Da radiosenderen viste at hanngeitene hadde funnet grupper av hunngeiter kom de med helikopter og utryddet dem. Men det er ikke nubbesjanse for å gå og håndplukke disse slangene. 

Hawaii bekymret Mer enn 4800 kilometer unna, på Hawaii, har forskerne lenge vært bekymret for situasjonen på «naboøya». Der redegjorde lokale forskere i 2010 for hvilke skader den brune tresnoken vil påføre øya, dersom den også blir utbredt her.

KAN BLI TRE METER:  Den brune tresnoken kan bli hele tre meter lang. Her holder en amerikansk soldat en slange ved den militære Andersen-flyplassen på øya. Foto: Eric Talmadge / AP / NTB Scanpix
KAN BLI TRE METER: Den brune tresnoken kan bli hele tre meter lang. Her holder en amerikansk soldat en slange ved den militære Andersen-flyplassen på øya. Foto: Eric Talmadge / AP / NTB Scanpix Vis mer

De estimerte at strømbrudd og nedgang i turismen vil koste øya over 593 millioner amerikanske dollar.

- Det er ikke noe annet sted i verden som har et slangeproblem slik Guam har, sier Daniel Vice, i det amerikanske landbruksdepartementets villdyravdeling på Hawaii.

For å hindre at slangene kommer seg inn i fly på vei til Hawaii, vil forskerne slippe ut mus i jungelen i nærheten av flyplassen på øya. Ifølge forskerne vil innvirkningen på andre dyrearter være minimal.

- Vi var lenge bekymret for at kråker ville spise mus med giftstoffet, men det er ikke lenger kråker på Guam, sier William Pitt i det amerikanske forskningssenteret for villdyr på Hawaii.

Tresnokene, som har et kraftig bukskjell, er mestre i å bevege seg og spise i trær. Slangebittet er ikke farlig for mennesker.

Guam ligger nord for Papua Ny-Guniea og sør for Japan.

- ET PROBLEM:  Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo forteller at den brune tresnoken i lang tid har vært et problem for øya Guam. Foto: Wikipedia
- ET PROBLEM: Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo forteller at den brune tresnoken i lang tid har vært et problem for øya Guam. Foto: Wikipedia Vis mer