FARTØYET: Dette fartøyet ble i dag skutt ut i rommet fra Florida via en romrakett. Oppdraget er topphemmelig. Foto: AP Photo/U.S. Air Force via NASA
FARTØYET: Dette fartøyet ble i dag skutt ut i rommet fra Florida via en romrakett. Oppdraget er topphemmelig. Foto: AP Photo/U.S. Air Force via NASAVis mer

USA skjøt opp dette mystiske romfartøyet i dag

Oppdrag: Hemmelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble et romfartøy av typen X-37B skutt opp for tredje gang av amerikanske romfartsmyndigheter.

Men få detaljer er kjent om fartøyets hemmelighetsstemplede oppdrag.

Ryktene er derfor mange, men ifølge representanter for myndighetene, er det snakk om et ubemannet fly, som bare skal teste ny teknologi, som satellittsensorer og andre komponenter i verdensrommet, skriver LA Times.

Tredje fartøy skutt opp Fartøyet er i underkant av ni meter langt, med små vinger som måler totalt 4,6 meter fra den ene tuppen til den andre. Det skytes opp via en større romrakett, kan bruke solenergi via solcellepaneler som kan foldes ut, og kan være i rommet i rundt ni måneder.

Dette er tredje gang amerikanske romfartsmyndigheter skyter opp et romfartøy av denne typen.

Det første ble skutt opp i april 2010 og landet 224 dager seinere. Det andre fartøyet som ble skutt opp, var ute i rommet i hele 469 dager.

De eneste gangene myndighetene har gitt ut informasjon om disse fartøyene, var da de ble skutt opp og da de kom tilbake.

- Bare et testfartøy På grunn av hemmelighetskremmeriet rundt oppdragene, har noen analytikere spekulert i om de kan være forløpere til et romvåpen, som kan slippe bomber eller koble ut andre lands satellitter.

I forbindelse med det forrige oppdraget, verserte også rykter om at fartøyet spionerte på det kinesiske romlaborataoriumet Tiangong-1, skriver BBC.

Pentagon har imidlertid gjentatte ganger hevdet at X-37B bare skal brukes for å teste for annen teknologi.

Bygget i hemmelighet - På bakgrunn av undersøkelser etter det første oppdraget, visste vi at det kunne ha blitt ute i rommet over lengre tid. Så ett av målene denne gang, var å se hvor lenge det kunne gå i bane rundt jorda, sa Tom McIntyre, sjef for oppdraget, da fartøyet landet i sommer.

Romfartøyet ble bygget i all hemmelighet av Boeings romfarts- og etterretningsdivisjon, og det tredje ble altså skutt opp i dag, fra Florida rundt klokka ett lokal tid.

Det kan deretter lande på egenhånd, og skytes opp på nytt, noe som skal være en av fartøyets største fordeler.

SKUTT OPP: Her skytes det ubemannede fartøyet opp fra Florida. Foto: AP Photo/John Raoux
SKUTT OPP: Her skytes det ubemannede fartøyet opp fra Florida. Foto: AP Photo/John Raoux Vis mer