Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA skjøt rakett mot Irak

Et amerikansk F-16 fly avfyrte i dag en rakett mot en irakisk radar-base. Den irakiske radaren i nærheten av byen Basra hadde låst seg fast ved fire britiske overvåkingsfly som patruljerte den flyfrie sonen over det sørlige Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Episoden skjedde under et rutinetokt i flyforbudssonen sør i landet, opplyser det britiske forsvarsdepartementet. De fire britiske Tornado-flyene fløy sørover i flyforbudssonen da flygerne ble klar over at irakisk radar hadde oppdaget dem og at de var i siktet til et SA-3 luftvernbatteri, sier en kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Det er ikke kjent om den amerikanske raketten, som var ment å ødelegge selve radarsystemet, traff målet. Alle flyene som deltok i toktet returnerte uskadd til sine baser.

Clinton informert

President Bill Clinton, som for tiden er på offisielt besøk i Kina, ble informert om angrepet torsdag ettermiddag. Han har ennå ikke kommentert hendelsen offentlig, og det er heller ikke kommet reaksjoner fra irakiske myndigheter.

Offisielle, irakiske medier ignorerte også hendelsen i dag, til tross for at dette er første gang siden 1996 at fremmede jagere avfyrer raketter mot irakiske forsvarsinstallasjoner. Ingen av de statlige TV- eller radiokanalene brakte reaksjoner.

Ny spenning

Amerikanske og britiske jagere har patruljert luftrommet i det sørlige Irak siden 1992, da sonen ble etablert for å beskytte shia-muslimene i området mot irakiske angrep. En lignende sone ble opprettet nord i Irak etter Golf-krigen i 1991 for å beskytte den kurdiske befolkningen.

Spenningen mellom Irak og FN har lettet tilstrekkelig den senere tiden til at USA har redusert bemanningen i Golfen kraftig. I forrige uke steg imidlertid konflikten til overflaten igjen, da FNs våpeninspektører repporterte at Irak hadde lykkes å lage raketter med nervegass i stridshodene. Det førte til at FNs sikkerhetsråd vedtok å opprettholde sanksjonene mot landet i nye to måneder.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!