- USA skjuler barn på Guantanamo

Amerikanske myndigheter forfalsker fødselsdatoer for å skjule at barn holdes fanget i Guantanamo-leiren på Cuba, hevder en tidligere dansk fange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansken Slimane Hadj Abderrhmane, som ble løslatt fra Guantanamo-leiren i februar, sier han selv overvar hvordan amerikanske myndigheter gjorde en 16-åring sju år eldre. Påstandene kommer fram i Abderrhmanes bok om sitt opphold i leiren, og viderebringes av avisen Politiken.

Abderrhmane hevder han fungerte som tolk for andre fanger på øya, blant annet for en 16 år gammel gutt som var tatt til fange i Pakistan. Alle fanger i leiren har fått et plastarmbånd med personlige data. På guttens armbånd sto det at han var født i 1980, mens han selv hevdet han var født i 1987. Abderrhmane spurte en av fangevokterne om dette.

- Den amerikanske vakten svarte rett ut at dette var fordi de ikke kunne ha så unge fanger, skriver Abderrhmane. I leiren gikk det rykter om fanger helt ned i 12-årsalderen.

Pentagon avviser overfor Politiken at det jukses med fødselsdatoene på barn, men en talsmann påpeker at det kan være vanskelig å avgjøre alderen fordi de ikke har identitetspapirer. De amerikanske myndighetene holder imidlertid fast ved at USA kun har holdt tre fanger under 16 år, og at disse er løslatt.

Røde Kors har flere ganger kritisert USA for å holde barn til fange på Guantanamo.

(NTB)

TØFFE FORHOLD: </B> Fangene på Guantanamo Bay soner under svært tøffe forhold.