Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA-skyttere traff spionsatelitten

- Dekkoperasjon for romvåpentest, tror Russland og Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske marinen klarte etter mye usikkerhet og nitide forberedelser å skyte ned en ødelagt spionsatellitt natt til torsdag norsk tid. Pentagon fryktet at gift i drivstofftanken skulle lekke ut i atmosfæren.

Dårlige værforhold gjorde det lenge usikkert om amerikanerne ville klare å treffe satellitten, men oppdraget ble utført innenfor de 10 sekundene satelitten kunne treffes, ifølge militæret. Satellitten ble truffet om lag 250 kilometer over jordas overflate.

Det var president George W. Bush som forrige uke ga ordren om at marinen skulle skyte ned satellitten. Pentagon fryktet at drivstofftanken kunne lekke giftig stoff ut i atmosfæren dersom satellitten nådde jorda uten først å gå i stykker.

- Et nettverk av land-, luft-, sjø- og rombaserte sensorer bekrefter at det amerikanske militæret har avskåret den ødelagte satellitten før den nådde jordas atmosfære, heter det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet.
Ti sekunder
Spionsatellitten ble skutt ut i desember 2006 og sluttet å virke kort tid etter at den gikk inn i bane rundt jorda.

Det amerikanske marinefartøyet «Lake Erie» i Stillehavet hadde et vindu om lag ti sekunder på å foreta en vellykket nedskyting.

Satellitten var på størrelse med en buss, men det avgjørende er om raketten har truffet drivstofftanken på satellitten og at denne er ødelagt.
 
Det vil foreligge en bekreftelse på om militæret klarte dette, i løpet av et døgn.

- Test av romvåpen
Både Russland og Kina har vært svært skeptiske til USAs planer om å skyte satellitten ned. Det russiske forsvarsdepartementet frykter operasjonen blir brukt til å skjule en test av et nytt romvåpen.

Men Washington har gjentatte ganger bedyret at de kun vil skyte ned satellitten for å hindre at folk kommer til skade av det giftige stoffet hydrazin, som det skal ha vært om lag 450 kilo av i satellitten.

- Vi har gjort det helt klart hvorfor presidenten har tatt denne avgjørelsen. Dette handler om å redusere faren for at mennesker på jorda kommer til skade, sier talsperson Bryan Whitman i Pentagon. (NTB-AFP-Reuters).

 NEDSKYTINGSBASEN:  Spionsatelitten ble skutt ned fra det amerikanske marinefartøyet «Lake Erie», her ved basen Pearl Harbour i Honolulu, Hawaii. Arkivfoto: AP/Scanpix.
NEDSKYTINGSBASEN: Spionsatelitten ble skutt ned fra det amerikanske marinefartøyet «Lake Erie», her ved basen Pearl Harbour i Honolulu, Hawaii. Arkivfoto: AP/Scanpix. Vis mer
FRA DEKKET: Raketten ble fyrt av fra dekket på marinefartøyet «Lake Erie» nord i Stillehavet.
FULLTREFF: Spionsatelitten ble truffet på 250 kilometers avstand emd en slik tretrinns ballistisk rakett.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media