USA slapp bomber på Great Barrier Reef

Skulle egentlig treffe et militært øvelsesområde.

Amerikanske jagerfly slapp flere ikke-armerte bomber ved Great Barrier Reef i Australia under en militærøvelse i forrige uke. Foto: AFP PHOTO / PEW ENVIRONMENT GROUP / LUCY TRIPPETT / NTB SCANPIX
Amerikanske jagerfly slapp flere ikke-armerte bomber ved Great Barrier Reef i Australia under en militærøvelse i forrige uke. Foto: AFP PHOTO / PEW ENVIRONMENT GROUP / LUCY TRIPPETT / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske jagerfly slapp flere ikke-armerte bomber ved Great Barrier Reef i Australia under en militærøvelse i forrige uke.

Bombene skulle egentlig ha truffet et militært øvingsområde på en øy i nærheten. Men forsøket mislyktes, og flyene måtte kvitte seg med våpnene for å kunne lande.

Dermed havnet bombene i en kanal et stykke unna revet. Stedet ble valgt for å minimere risikoen for skade på korallene, ifølge den amerikanske marinen.

- Det er mellom 50 og 60 meter dypt og utgjør ingen fare for skipsfarten, heter det i en uttalelse fra USAs 7. flåte.

To av bombene var kun ment for trening og inneholdt ikke sprengstoff. Det gjorde to andre som havnet i sjøen, men de var ikke armert og eksploderte ikke.

Den australske senatoren Larissa Waters, som tilhører partiet De grønne, reagerer likevel sterkt.

- Er det slik vi tar vare på verdensarvstedet vårt nå? Ved å la en fremmed makt slippe bomber på det? spør hun i et intervju med australsk TV, ifølge avisa The Guardian.

Great Barrier Reef, verdens største korallrev, er truet av en rekke forskjellige miljøproblemer. Over halvparten av korallene har forsvunnet siden midten av 1980-tallet, ifølge australske forskere.

Forurensning fra det lokale jordbruket, skipstrafikk, surere havvann og klimaendringer har bidratt til koralldøden. (©NTB)