Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA slår vaksine-alarm etter influensamutasjon

Folkehelseinstituttet overvåker situasjonen nøye.

 VAKSINE-VANSKER:  Det amerikanske helsebyrået CDC har slått alarm om influensamutasjoner som gjør dagens vaksiner mindre effektive. Det muterte viruset er ikke kommet til Norge, men det kan fort skje. Folkehelseinstituttet overvåker situasjonen nøye. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VAKSINE-VANSKER: Det amerikanske helsebyrået CDC har slått alarm om influensamutasjoner som gjør dagens vaksiner mindre effektive. Det muterte viruset er ikke kommet til Norge, men det kan fort skje. Folkehelseinstituttet overvåker situasjonen nøye. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag slo det amerikanske helsebyrået CDC (Center for Disease Control) vaksine-alarm etter at et mutert influensa-virus har begynt å sirkulere i USA.

Mutasjonene i viruset gjør landets influensavaksiner mindre effektive enn de burde ha vært, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Vaksinen er svekket overfor hele 48 prosent av influensatypene i USA, melder CDC.

Overvåker viruset I Norge er det ingen grunn til å slå alarm for øyeblikket, fastslår seniorforsker Karoline Bragstad ved det nasjonale influensalaboratoriet, Folkehelseinstituttet.

Det er de som overvåker influensasituasjonen i Norge, og rapporterer blant annet til WHO, Verdens helseorganisasjon.

Ifølge Bragstad er det mutasjoner i influensatypen H3 som skaper trøbbel i USA. I Norge sirkulerer imidlertid ikke dette muterte viruset for øyeblikket.

- Men denne H3-varianten holder vi et godt øye med, for sitasjonen kan endre seg fort. Det skal bare et par flyreiser til, sier Bragstad til Dagbladet.

Annen type i Norge Vaksinene i Norge vil inntil videre vil være effektive på influensatypene som verserer i landet akkurat nå.

- Av de influensatypene vi har undersøkt fram til nå, beskytter dagens norske vaksine mot alle disse. Vi er heller ikke så sikre på om det H3-viruset som kommer til å dominere denne sesongen i Norge. Det er det for tidlig å si noe om ennå, sier seniorforskeren.

Influensasesongen i Norge varer normalt fra uke 40 til uke 20 det påfølgende året. Men både i fjor og hittil i år har det vært veldig få tilfeller av influensalignende sykdom, forteller Bragstad.

- Vi evaluerer situasjonen fortløpende gjennom året, og særlig i influensasesongen. Hver uke i sesongen gir vi ut nye rapporter over situasjonen, sier hun.

Vaksine gir uansett beskyttelse Derfor vil også Folkehelseinstituttet være i stand til og raskt informere nordmenn hvis situasjonen skulle endre seg. Og skulle det skje og den amerikanske influensatypen skulle emigrere til Norge, vil dagens vaksine fremdeles gi noe beskyttelse.

- Den vil være mindre effektiv, men ikke ineffektiv. Det er mye bedre å være vaksinert hvis man får denne influensatypen, enn og ikke være det, sier seniorforskeren.

Disse bør vaksinere seg På sine nettsider anbefaler Folkehelseinstituttet følgende grupper til å vaksinere seg i influensasesongen i år:

Alle personer fra fylte 65 år, beboere i omsorgsboliger og sykehjem, gravide etter tolvte svangerskapsuke. I tillegg anbefaler de alle barn og voksne med diabetes eller andre kroniske sykdommer, samt mennesker med nedsatt immunforsvar og personer med betydelig fedme å vaksinere seg.

- Alle de utsatte gruppene bør la seg vaksinere. Har man noen familiemedlemmer eller bekjente som har lavt immunforsvar så bør man også la seg vaksinere for å ikke risikere og smitte disse med influensasykdom, sier Bragstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling