USA slår vaksine-alarm etter influensamutasjon

Folkehelseinstituttet overvåker situasjonen nøye.

VAKSINE-VANSKER:  Det amerikanske helsebyrået CDC har slått alarm om influensamutasjoner som gjør dagens vaksiner mindre effektive. Det muterte viruset er ikke kommet til Norge, men det kan fort skje. Folkehelseinstituttet overvåker situasjonen nøye. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VAKSINE-VANSKER: Det amerikanske helsebyrået CDC har slått alarm om influensamutasjoner som gjør dagens vaksiner mindre effektive. Det muterte viruset er ikke kommet til Norge, men det kan fort skje. Folkehelseinstituttet overvåker situasjonen nøye. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Onsdag slo det amerikanske helsebyrået CDC (Center for Disease Control) vaksine-alarm etter at et mutert influensa-virus har begynt å sirkulere i USA.

Mutasjonene i viruset gjør landets influensavaksiner mindre effektive enn de burde ha vært, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Vaksinen er svekket overfor hele 48 prosent av influensatypene i USA, melder CDC.

Overvåker viruset I Norge er det ingen grunn til å slå alarm for øyeblikket, fastslår seniorforsker Karoline Bragstad ved det nasjonale influensalaboratoriet, Folkehelseinstituttet.

Det er de som overvåker influensasituasjonen i Norge, og rapporterer blant annet til WHO, Verdens helseorganisasjon.

Ifølge Bragstad er det mutasjoner i influensatypen H3 som skaper trøbbel i USA. I Norge sirkulerer imidlertid ikke dette muterte viruset for øyeblikket.

- Men denne H3-varianten holder vi et godt øye med, for sitasjonen kan endre seg fort. Det skal bare et par flyreiser til, sier Bragstad til Dagbladet.

Annen type i Norge Vaksinene i Norge vil inntil videre vil være effektive på influensatypene som verserer i landet akkurat nå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.