USA slipper fri seks Guantanamo-fanger

USA overlater seks menn som har sittet innesperret i Guantanamo-fengselet i over ti år, til Uruguay, som vil gi dem et nytt hjem i Sør-Amerika.

LØFTEBRUDD:President Barack Obama lovet å stenge Guantanamo-fangeleiren da han kom til makten for seks år siden. Det har han ikke klart, delvis på grunn av hindringer i Kongressen, men også på grunn av problemer med å finne ut hvor fangene skal slippes fri.  Foto: Gerald Herbert / AP
LØFTEBRUDD:President Barack Obama lovet å stenge Guantanamo-fangeleiren da han kom til makten for seks år siden. Det har han ikke klart, delvis på grunn av hindringer i Kongressen, men også på grunn av problemer med å finne ut hvor fangene skal slippes fri. Foto: Gerald Herbert / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fire syrere, en tunisier og en palestiner er fløyet sørover i et amerikansk militærfly, opplyser USAs forsvarsdepartement søndag. Gruppen på seks er den største som forlater fangeleiren på Cuba siden 2009.

President José Mujica, som selv har sittet i over ti år i fengsel under fryktelige forhold, vil gi fangene opphold i Uruguay på humanitært grunnlag.

President Barack Obama lovet å stenge fangeleiren da han kom til makten for seks år siden. Det har han ikke klart, delvis på grunn av hindringer i Kongressen, men også på grunn av problemer med å finne ut hvor fangene skal slippes fri.

Mer enn halvparten av mennene som fortsatt er i fangeleieren på Guantanamo-basen, er blitt klarert for løslatelse, men USA har ingen steder å sende dem ettersom deres hjemland er ustabile eller utrygge, skrev BBC denne uken.

136 fanger sitter nå igjen i fengselet, ifølge Pentagon.

Fangene får ikke prøve sine saker for en domstol, og noen av dem har sittet innesperret i over ti år. USA har høstet sterk internasjonal kritikk for fangebehandlingen i Guantanamo-leiren, og kritikere både i og utenfor USA har kalt den en skamplett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer