USA smeltet om jødisk privatgull

WASHINGTON (NTB): Sju år etter at annen verdenskrig sluttet, smeltet amerikanske myndigheter om jødisk privatgull til barrer som ble oversendt europeiske sentralbanker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumenter USA vil offentliggjøre på konferansen om nazigull i London denne uken, forteller ifølge New York Times at kasser med gullplater, knapper, mynter og pyntegull fra piper ble gjort om til kommersielt gull i 1952.

40 barrer

Hittil har man hevdet og trodd at gullet USA sendte vesteuropeiske land i 50-årene for å styrke økonomien og den politiske front mot kommunismen, stammet fra nazistenes ran i europeiske sentralbanker. Nå bekreftes mistanken om at også jødisk privatgull ble gitt bort. Mer enn 40 gullbarrer stammet fra private, skriver avisen mandag.

Myndighetene i USA vil sammen med jødiske grupper bruke opplysningene til å presse gjennom en avtale om at restene av de vestalliertes felles gullbeholdning, i dag verdt 54 millioner dollar, skal gis til overlevende fra holocaust og deres etterkommere.

Fant skatter

Dokumentene som nå blir offentliggjort, viser at USAs høykommissær i Tyskland i februar 52 oversendte 17 bokser med gull som måtte stamme fra private. Det amerikanske finansdepartementet sørget for at gullet ble smeltet om. Papirene forteller ikke hvem som hadde eid gullet, men annet materiale fra den amerikanske okkupasjonsstyrken i Tyskland viser at soldatene en rekke ganger kom over betydelige gullskatter nazistene hadde ranet fra sine ofre.

Trepartskommisjonen - representanter for USA, England og Frankrike som etter krigen bestyrte nazigullet man fikk hånd om - har i tiår hevdet at alt gull som ble returnert til Europa var valutagull.

- Det er rimelig å anta at gullbeholdningene i Europas sentralbanker ikke inkluderte knapper og piper, sier Elan Steinberg fra Den jødiske verdenskongress lakonisk.

Sveits hjalp Japan

Andre dokumenter som er blitt nedgradert i USA kaster nytt lys over Sveits' samarbeid med Japan under krigen. Det har lenge vært kjent at USA og Storbritannia under verdenskrigen betalte sveitserne millioner av dollar for den hjelpen de ga fanger i japanske leire. Nå viser det seg at en stor del av pengene ble sluset direkte til næringslivet.

Et kodet telegram fra fra Bern til den sveitsiske ambassaden i Washington beskriver hvordan Sveits og Japan i august 44 ble enige om at 40 prosent av pengene Sveits fikk for å hjelpe fangene skulle brukes til å innfri japansk gjeld til sveitsiske selskaper, mens 60 prosent kunne disponeres fritt av den japanske regjering. Sveitserne solgte på det tidspunkt krigsviktig materiell til Japan, såvel som til Tyskland og de allierte.