USA splitter Europa

Den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld har satt sinnene i kok hos tyskere og franskmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/PARIS (Dagbladet): Forsvarsministerens voldsomme utfall mot de to landene skyldes landenes sterke skepsis mot USAs planer om krig mot Irak.

Og skjellsordene hagler fra begge sider. Særlig bitre er kommentarene fra franske politikere med sans for landets fordums storhet etter at forsvarsminister Rumsfeld karakteriserte Frankrike og Tyskland som «et problem».

Diplomatisk krise

President Jacques Chirac forsøkte å dempe gemyttene for å hindre full diplomatisk krise da han i går besøkte Berlin, der han sammen med forbundskansler Gerhard Schröder fortsatte feiringen av 40-årsjubileet for Elysee-avtalen mellom de to landene.

«Det er istid mellom USA og Tyskland,» konkluderte de tyske TV-kanalene i går kveld. Forbundskansler Schröder bidro til å erte opp amerikanerne enda mer da han og president Chrirac møtte franske og tyske studenter i Berlin.

- Jeg vil ikke under noen omstendigheter være med på å legitimere en krig, sa Schröder til tordnende applaus fra studentene.

«Nye» Europa

Reaksjonene i Frankrike og Tyskland er spesielt sterke fordi Rumsfeld deler opp sine allierte i det «gamle» og «nye» Europa, i «bad and good guys». Det nye, USA-vennlige Europa består av de tidligere kommunistlandene som er blitt medlemmer eller er på vei inn i NATO.

- Tyskland og Frankrike tror de representerer Europa. Men de representerer det gamle Europa. Tyngdepunktet har flyttet seg østover, sa Rumsfeld.

- En dypt sårende bemerkning, reagerte den franske finansminister Francis Mer.

- Rumsfeld oppfører seg som en cowboy med ringeakt og arroganse. Det er et dårlig tegn, sier den tidligere sosialistiske forsvarsministeren Paul Quilhs.

Lytt til Europa

- Rumsfeld burde heller lytte til kloke råd fra det gamle Europa, samlet gjennom en lang historie, sa den franske regjeringens talsmann Jean-Frangois Cope.

- Vi takker Rumsfeld. Han har kanskje bidratt mer til det tysk-franske vennskap og til europeisk samling enn 40 års Elysée-avtale, og statsmenn som holder hverandre i hendene på en kirkegård, skrev Internett-utgaven til nyhetsmagasinet Der Spiegel . Henvisningen gjaldt det berømte bildet der president Frangois Mitterrand og forbundskansler Helmut Kohl i 1984 sto hånd i hånd på det tidligere slagstedet i Verdun.

Men Europa er i virkeligheten splittet. Storbritannia, Italia og Spania støtter USA. Polens president Aleksander Kwasniewski sa i går at hans land er klar til å støtte USA militært. Kwasniewski sa utrykkelig at han snakker på vegne av «det nye Europa».

ISTID: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld (t.v.) og forsvarssjef Richard Myers kalte Tyskland og Frankrike for et «problem». Den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder kvitterte med krigsnekt mot Irak.