USA splitter Europa

Den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld har satt sinnene i kok hos tyskere og franskmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN/PARIS (Dagbladet): Forsvarsministerens voldsomme utfall mot de to landene skyldes landenes sterke skepsis mot USAs planer om krig mot Irak.

Og skjellsordene hagler fra begge sider. Særlig bitre er kommentarene fra franske politikere med sans for landets fordums storhet etter at forsvarsminister Rumsfeld karakteriserte Frankrike og Tyskland som «et problem».

Diplomatisk krise

President Jacques Chirac forsøkte å dempe gemyttene for å hindre full diplomatisk krise da han i går besøkte Berlin, der han sammen med forbundskansler Gerhard Schröder fortsatte feiringen av 40-årsjubileet for Elysee-avtalen mellom de to landene.

«Det er istid mellom USA og Tyskland,» konkluderte de tyske TV-kanalene i går kveld. Forbundskansler Schröder bidro til å erte opp amerikanerne enda mer da han og president Chrirac møtte franske og tyske studenter i Berlin.

- Jeg vil ikke under noen omstendigheter være med på å legitimere en krig, sa Schröder til tordnende applaus fra studentene.

«Nye» Europa

Reaksjonene i Frankrike og Tyskland er spesielt sterke fordi Rumsfeld deler opp sine allierte i det «gamle» og «nye» Europa, i «bad and good guys». Det nye, USA-vennlige Europa består av de tidligere kommunistlandene som er blitt medlemmer eller er på vei inn i NATO.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer