USA sponser opposisjonen i Irak

President Bill Clintons administrasjon har godkjent en plan der opposisjonelle grupper i Irak skal få over 102 millioner kroner for å distribuere mat og medisiner i all hemmelighet, skriver avisen Washington Post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet med den svært farlige operasjonen er å fremme opposisjonen i Irak. Pengestøtten går til paraplyorganisasjonen Irakisk nasjonalkongress, som skal gjenopprette virksomheten i det amerikanskbeskyttede området nord i Irak. Herfra skal organisasjonen foreta tokt for å distribuere mat og medisiner i områder kontrollert av den irakiske regjeringen. I tillegg til dette skal organisasjonen også iverksette en propagandakampanje via satellitt-TV, kringkasting, samt en avis.

Den amerikanske Kongressen øremerket pengesummen til formålet i fjor, og ga Clinton-administrasjonen frist til januar for å komme opp med en plan. Planen skal nå godkjennes av Kongressen.

I 1998 godkjente Clinton en plan som ga Pentagon tillatelse til å bruke opptil 830 millioner kroner på opposisjonen i Irak, i form av våpen og militær trening, men så langt har bare rundt 17 millioner kroner blitt brukt på dette.

(NTB)