SETTES PÅ BAKKEN:  Etter at det ble oppdaget sprekker i et turbinblad i en jetmotor på et F-35-fly, blir samtlige satt på bakken inntil videre. F-35 er flyet Norge har planer om å kjøpet 52 stk. av. REUTERS/Lockheed Martin/Handout
SETTES PÅ BAKKEN: Etter at det ble oppdaget sprekker i et turbinblad i en jetmotor på et F-35-fly, blir samtlige satt på bakken inntil videre. F-35 er flyet Norge har planer om å kjøpet 52 stk. av. REUTERS/Lockheed Martin/HandoutVis mer

USA stanser alle flyginger med F-35

USAs forsvarsdepartement har satt alle F-35-fly på bakken etter at det ble funnet sprekker i et turbinblad i en jetmotor under en rutinekontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feilen ble funnet på et testfly i California, opplyser forsvarsdepartementets kontor for F-35-programmet.

Det er for tidlig å si om feilen vil få noen betydning for resten av F-35-flåten.

Utviklingen av det nye jagerflyet fra Lockheed Martin har vært plaget av en rekke problemer og forsinkelser.

Norge har planer om å kjøpe inn 52 eksemplarer av flyet.

Forsvarsdepartementet har lagt ut en pressmelding på sine sider i forbindelser med saken.

- Det kan være flere grunner til at dette har skjedd, for eksempel en produksjonsfeil på dette ene turbinbladet, men inntil man har fått sjekket dette utsetter man for sikkerhets skyld alle videre test og treningsflygninger. Dette er helt vanlig prosedyre når slike ting skjer, sier brigader Morten Klever, som er nestleder i det norske kampflyprogrammet.

- Målet er å gi Pratt & Whitney, som lager motoren, mulighet til å demontere turbinbladet det dreier seg om og analysere det grundig for å finne ut om det eventuelt må gjøres endringer på motoren, legger han til.

(NTB/Dagbladet)