USA stanser FN-styrke

USA legger ned veto mot å sende FN-observatører til Midtøsten. Norge avsto fra å stemme, da forslaget om en slik styrke kom opp til votering i FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under voteringen ble USA stående alene med sin motstand mot en observatørstyrke. Styrken skulle ifølge resolusjonsforslaget settes inn for å beskytte den palestinske sivilbefolkningen på Vestbredden og i Gaza.

Bangladesh, Colombia, Jamaica, Kina, Mauritius, Russland, Singapore og Tunisia stemte for forslaget. Ved siden av Norge avsto Frankrike, Irland og Storbritannia formelt fra å stemme, mens Ukrainas FN-ambassadør holdt seg borte fra voteringen.

Det var første gang på fire år at USA gjorde bruk av sin vetorett i Sikkerhetsrådet. Forslaget om en observatørstyrke ble satt fram av sju medlemmer av gruppen av alliansefrie FN-land, og kom opp til votering etter fem dager med intense forhandlinger.

Hensikten var at denne observatørstyrken skulle være ubevæpnet. USA, som er Israels nærmeste allierte, forsøkte å skape flertall for et EU-forslag som forutsatte at både Israel og palestinerne måtte si ja til ethvert FN-initiativ i Midtøsten.

(NTB-Reuters-AFP)