USA stanser Kværner-prosjekt

Amerikanske myndigheter har inntil videre stanset Kværners oppskyting av raketter fra plattformer i Stillehavet, det såkalte Sea Launch-prosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter stanser prosjektet fordi amerikansk romfartsteknologi er blitt avslørt for russiske og ukrainske ingeniører, skriver The Washington Post søndag.

Sea Launch-prosjektet består av den ombygde norske oljeplattformen «Odyssey», som skal være oppskytningsbase for raketter.

Lekket detaljer

Prosjektet ble innstilt av utenriksdepartementet etter at justisdepartementet innledet etterforskning av selskapet Loral Space and Communications Ltd.

En ansatt i Loral sendte i 1996 en telefaks med detaljer om raketter til tjenestemenn i Kina.

Kværners andel i prosjektet er på 20 prosent. Øvrige eiere er det amerikanske Boeing-konsernet, det russiske selskapet Energika, samt to ukrainske selskaper.

En talsmann for Boeing innrømmer at selskapet har hatt for dårlig kontroll med dataene som har gått til de andre partnerne.

Ingen forsinkelser

Informasjonssjef Marit Ytreeide i Kværner ASA sier til NRK at hun ikke tror at amerikanernes etterforskning vil føre til forsinkelser for Kværner.

Sea Launch-prosjektet ble dratt i gang i 1996.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer