ARRESTERT: En mann blir arrestert i St. Petersburg. Demonstrasjonene i Moskva og St. Petersburg etter søndagens valg er den mest dramatiske utfordringen mot Vladimir Putin på 12 år.  EPA/ANATOLY MALTSEV
ARRESTERT: En mann blir arrestert i St. Petersburg. Demonstrasjonene i Moskva og St. Petersburg etter søndagens valg er den mest dramatiske utfordringen mot Vladimir Putin på 12 år. EPA/ANATOLY MALTSEVVis mer

- USA står bak demonstrasjonene

Statsminister Vladimir Putin sier USA står bak demonstrasjonene i Moskva og St. Petersburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vladimir Putin beskyldte i dag USAs utenriksminister Hillary Clinton for å ha satt tonen for demonstrantene som har krevd Putins avgang, og sagt at søndagens var var forfalsket.

- Leiesoldater - Hun ga dem et signal. De hørte dette signalet, og begynte sitt aktive arbeid, sier Putin.

Internasjonale valgobservatører har kritisert valget for å være manipulert. Men det gjør lite inntrykk på den russiske statsministeren.

- Demonstrantene opptrer i overenstemmelse med et velkjent scenario og er leiesoldater for politiske interesser, fortsetter Putin.

Den russiske statsministeren advarte om at de som jobber for at utenlandske regjeringer for å påvirke Russland vil bli holdt ansvarlige. Ordvalget er neppe tilfeldig, som «leiesoldater» og folk som «jobber for utenlandske regjeringer», er demonstrantene fratatt enhver legitimitet.

Frykter blodbad Mer enn 25 000 mennesker har lovet å komme til de tillyste demonstrasjonene på Revolusjonsplassen i sentrum av Moskva på lørdag. Men opposisjoneleder Vladimir Milov advarer mot et blodbad, og ber dem som har sagt de vil komme om å holde seg unna.

Putin-regimets store skrekk har alltid vært det de kaller «fargede revolusjoner», slike som i Georgia i 2003, i Ukraina i 2006 og i Kirgisistan i 2010. Disse revolusjonene kom etter at folket reiste seg mot valgfusk. Den folkelige mobiliseringen ble i disse tilfellene så sterk at regimene som sto bak jukset måtte gi fra seg makten.

- Ingen vil ha en utvikling mot det som skjedde i Kirgisistan og i Ukraina for ikke så lenge siden. Ingen vil ha kaos, sier Putin.

Partiet som Putin kontrollerer, Enhetlig Russland, vant søndagens parlamentsvalg med 49,5 prosent. Men valget var et stort tilbakeslag fra 64 prosent for fire år siden. For første gang blir Putin utfordret på åpen gata i Moskva, St. Petersburg, og noen andre byer. Helga vil avgjøre om Putin har den totale kontrollen han har hatt som president og statsminister i 12 år.