Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA starter «Operation Mountain Fury»

7000 soldater i offensiv mot Taliban i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgentimene i dag lanserte amerikanske styrker i Afghanistan en stor offensiv mot Talibans opprørere øst i landet. Både amerikanske og afghanske soldater deltar i operasjonen i provinsene Paktika, Khost, Ghazni, Paktya og Logar.

Vil hjelpe regjeringen

- Det nye trykket øst i landet er del av en rekke koordinerte operasjoner som legger et fast press på Talibans ekstremister. Vi vil sørge for sikkerhet for befolkningen, sikre regjeringens legitimitet i hele landet og øke oppbyggingen av landet, sier koalisjonen til AP.

Den afghanske regjeringen har ikke full kontroll over områdene mot grensa til Pakistan, der er det isteden en rekke ekstremistiske grupper, blant dem al-Qaida og Taliban som råder. Det østlige området regnes som det farligste og mest lovløse i regionen

Flere enn 90 utenlandske soldater har blitt drept i kamphandlinger i landet, i går ble to menn drept ved en militær base i Khost.

Planlagt i mange uker

«Operation Mountain Fury» har blitt planlagt i flere uker og manøverfasen startet i dag, opplyser det amerikanske forsvaret.

- «Mountain Fury» vil fortsette fram til vi har sikret fred, oppbygging og vekst. Det afghanske folket er lei av krig. De ønsker det deres regjering kan sørge for: sikkerhet, sysselsetting, utdanning og et bedre liv, sier Benjamin Freakley til AP.

LANGVARIG STRID: Soldater fra USAs forsvar på grensa mot Pakistan. I dag startet forsvaret en ny storoffensiv mot Talibanopprørerne i området. Foto: Scanpix
LANGVARIG STRID: Soldater fra USAs forsvar på grensa mot Pakistan. I dag startet forsvaret en ny storoffensiv mot Talibanopprørerne i området. Foto: Scanpix Vis mer

Samtidig fortsetter Nato-styrkene sin offensiv sør i landet. Flere hundre opprørere har blitt drept de siste to ukene.

image: USA starter «Operation Mountain Fury»
BYGGER BASE: Amerikanske styrker bygger en base i fjellområdene ved grensa til Pakistan.
VANSKELIG TERRENG: Fjellområdene byr på ekstra store utfordringer for de amerikanske soldatene, mens Talibans menn er lokalkjent.