UTENRIKSMINISTER: Fungerende utenriksminister i USA John Sullivan under presentasjonen av landets årlige rapport om menneskerettigheter. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
UTENRIKSMINISTER: Fungerende utenriksminister i USA John Sullivan under presentasjonen av landets årlige rapport om menneskerettigheter. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpixVis mer

USA stempler Kina og Russland som ustabile 

USA stemplet fredag sine strategiske rivaler Kina og Russland som «ustabile stater» og setter dem i samme gruppe som Iran og Nord-Korea.

Beskyldningen kom fra fungerende utenriksminister John Sullivan da han lanserte landets årlige menneskerettighetsrapport.

Før fremleggelsen av rapporten sa Sullivan at «noen regjeringer ikke er i stand til å opprettholde sikkerheten og oppfylle de grunnleggende behovene til sine folk».

- Regjeringen i Kina, Russland, Iran og Nord-Korea, for eksempel, bryter menneskerettighetene innenfor sine grenser på daglig basis og er derfor ustabile stater, sa Sullivan.

Flere menneskerettighetsgrupper var raskt ute med å kritisere rapporten og bemerket at det var redusert rapportering om kvinners rettigheter. I stedet har Trump-administrasjonen lagt mer vekt på regjeringers inngrep i et smalere utvalg av menneskerettigheter som er vedtatt av amerikansk og internasjonal lov.

Delen i rapporten som handler om reproduktive rettigheter, var endret med tittelen «tvang i befolkningskontroll». Endringen understreker Trump-administrasjonens syn på abort, som allerede har kommet til syne i finansieringen av internasjonale helseprogrammer.

Humans Rights Watch (HRW) var raskt ute med å kritisere den nye retningen til rapporten og klaget på den lille dekningen av samfunnsmessige begrensninger av rettigheter – særlig for kvinner.

(NTB)