USA stenger ambassader og advarer innbyggerne mot å reise

- Informasjon tyder på at al-Qaida planlegger terrorangrep i august.

STENGT: Ambassaden i Jemen er en av flere amerikanske utenriksstasjoner som stenges på grunn av frykt for terror. Bildet er tatt utenfor ambassaden under en demonstrasjon i september 2012. Foto: Mohammed Huwais / AFP Photo
STENGT: Ambassaden i Jemen er en av flere amerikanske utenriksstasjoner som stenges på grunn av frykt for terror. Bildet er tatt utenfor ambassaden under en demonstrasjon i september 2012. Foto: Mohammed Huwais / AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i USA har sendt ut en verdensomspennende reiseadvarsel, hvor de advarer amerikanere om at al-Qaida muligens planlegger angrep i august, spesielt i Midt-Østen og Nord-Afrika, melder nyhetsbyrået Reuters.

Advarselen er basert på de samme etterretningsopplysningene som fikk myndighetene til å beslutte å stengte 21 amerikanske ambassader rundt om i verden fra i morgen, søndag 4. august, forteller en anonym kilde til Reuters.

Kilden forteller at trusselen er seriøs og at myndighetene har valgt å handle på denne måten fordi de har «spesifikke opplysninger, men ikke nok».

Kilden forteller også at trusselen skal være rettet mot vestlige interesser, og at den er relatert til en Jemen-basert organisasjon (AQAP) som er tilknyttet til al-Qaida, og som tidligere har forsøkt å sprenge et fly på vei fra Amsterdam til Detroit i 2009.

Ut august «The Department of State advarer amerikanske borgere mot fortsatt potensielle terrorangrep, spesielt i Midt-Østen og Nord-Afrika, og som kan skje i eller ha sitt utspring fra den arabiske halvøya», heter det i uttalelsen fra myndighetene.

- Hensikten er å angripe vestlige, ikke bare amerikanske interesser. Det er en betydelig strøm av trusler og vi reagerer på dem, sier USAs forsvarssjef Martin Dempsey til ABC News i et intervju som sendes førstkommende søndag.

Advarselen vil i første omgang vare fram til den 31. august.

«Nåværende informasjon tyder på at al-Qaida og tilknyttede organisasjoner fortsetter å planlegge terrorangrep både i regionen og utenfor, og at de kan fokusere på å utføre angrepene i perioden fra nå og fram til slutten av august».

USA har valgt å stenge sine ambassader i de følgende landene: Afghanistan, Algerie, Bahrain, Bangladesh, Djibouti, Egypt, Irak, Jordam , Kuwait, Libya, Mauritania, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, Sudan, Jemen og De forente arabiske emirater.

Stenger ambassader En anonym myndighetsperson forteller Reuters at selv om reiseadvarselen generelt gjelder hele verden, er den basert på med spesifikke opplysninger.

Myndighetene vil ikke gi ytterligere informasjon om opplysningene som førte til reiseadvarselen.

Etter at det ble klart at USA vil stenge flere av sine utenriksstasjoner har flere land valgt å stenge sine ambassader i Jemen. Både USA, Storbritannia og Tyskland varsler at de kommer til å stenge sine ambassader i hovedstaden Sana søndag og mandag.

- Vi er spesielt bekymret for sikkerhetssituasjonen i de siste dagene av ramadan og inn mot id, heter det i en uttalelse fra det britiske utenriksdepartementet, som referer til den muslimske fastemåneden som tar slutt neste uke.

Britiske myndigheter oppfordrer sine statsborgere om å forlate Jemen umiddelbart på grunn av frykt for økende vold, og advarer om at briter som trosser advarselen ikke vil kunne stole på konsulær hjelp dersom de får behov for det.