Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA stenger beryktet fangeleir i Irak

Slutt for Camp Bucca.

UPOPULÆR: Noen av de siste fangene i Camp Bucca, i luftegården. Foto: KARIM KADIM/AP/SCANPIX
UPOPULÆR: Noen av de siste fangene i Camp Bucca, i luftegården. Foto: KARIM KADIM/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USA stenger sin største fangeleir i Irak, den beryktede Camp Bucca nær grensa til Kuwait.

Titusenvis av irakere har sittet innesperret i Camp Bucca siden amerikanerne invaderte landet i 2003, blant dem både sunnimuslimske og sjiamuslimske opprørere og al-Qaida-sympatisører.

- Det er snakk om noen av de farligste truslene, ikke bare mot Irak men også internasjonalt, sier sjefen for leiren, oberstløytnant Kenneth King.

De siste 180 fangene, noen av dem innesperret bak piggtråden i over tre år uten lov og dom, ble onsdag overført til de to gjenværende amerikanske fangeleirene i Irak, Camp Taji og Camp Cropper utenfor Bagdad.

Løslatelse for disse kommer ikke på tale. Håpet er derimot at de om kort tid kan stilles for irakiske domstoler, opplyser brigadegeneral David Quantock.

Avtale

USA og Irak inngikk i januar en avtale om at krigsfangene enten skulle løslates eller stilles for irakisk rett, som alt har dømt 65 av dem til døden.

Tusenvis av andre fra Camp Bucca og andre fangeleirer er sluppet fri etter år i fangenskap, fordi det var smått med beviser og enda vanskeligere å finne noen som var villige til å vitne mot dem.

Mange av de løslatte krigsfangene har vendt bitre tilbake til sine hjemsteder, der arbeidsledighet og mørke framtidsutsikter ventet dem.

Flere skal alt ha grepet til våpen igjen, og amerikanske talsmenn medgir at de løslatte fangene lett blir fanget opp av opprørsgrupper.

5600 fanger er løslatt siden januar, mens 1400 andre er overlatt til irakisk politi. 8400 irakere sitter fortsatt i amerikansk fangenskap.

Abu Ghraib

Stengningen av Camp Bucca er amerikanernes første store steg på veien mot å avvikle sitt kontroversielle fangesystem i Irak, som for alvor kom i vanry i forbindelse med Abu Ghraib-skandalen.

Camp Bucca oppsto som en liten teltleir rett etter den amerikanske invasjonen, men vokste seg de neste årene til et 160 mål stort område, voktet av rekke på rekke med vakttårn og omgitt av høye metall- og piggtrådgjerder.

Fangeleiren ble oppkalt etter New York-brannmannen Ronald Bucca, et av ofrene fra terroraksjonen mot USA 11. september 2001. Terrorangrepene var et av president George W. Bushs argumenter for å invadere Irak, selv om landet ikke hadde noe med dem å gjøre.

Kritiske

Menneskerettighetsgrupper har i alle år fordømt amerikanernes fangebehandling i Irak, og kritikken ble ikke mindre da fangevoktere i Camp Bucca skjøt og drepte fire fanger under et opprør i 2005.

USA kritiseres også for å overlate krigsfanger til irakiske myndigheter, der de risikerer å lide en vilkårlig skjebne i landets overbelastede rettsvesen.

Camp Taji skal etter planen stenges i januar neste år, mens Camp Cropper skal overlates til irakerne i august.

Det var i Camp Cropper Iraks styrtede president Saddam Hussein endte sine dager, og fangeleiren huser fortsatt flere sentrale medlemmer av hans regime, blant dem Ali Hassan al-Majid, bedre kjent som Kjemiske Ali.

USA har holdt rundt 100 000 irakere som krigsfanger siden invasjonen, og Camp Bucca huset alene 22 000 fanger på det meste.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling