Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA stenger skrekk-fengsel i Irak

Bildene fra Abu Ghraib gikk verden rundt. Nå stenger USA fengselet, og flytter fangene til andre steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Saddams gamle skrekkfengsel tre mil vest for Bagdad skal stenges, antageligvis innen tre måneder. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

De 4500 fangene vil bli overført til andre fengsler i Irak, mens den irakiske regjering får kontroll over fengselsbygningene. Det amerikanske forsvaret jobber nå med å utvide «Camp Cropper», et militært fengsel like ved Bagdads flyplass, ikke langt fra Abu Ghraib. Her sitter for tiden 127 fanger, blant andre Saddam Hussein.

Sjokkerende bilder

Fengselet ble først kjent under Saddam Husseins regime, som et sted der den hensynsløse diktatoren torturerte og henrettet sine motstandere. Etter at USA tok over fengselet etter invasjonen har det vært flere runder med tortur- og mishandlingsskandaler knyttet til fengselet.

Bildene av amerikanske soldaters overgrep i fengselet sjokkerte hele verden. Senere har flere av overgriperne blitt dømt til lengre fengselsstraffer, men ingen i forsvarsledelsen har blitt pålagt noe ansvar for ugjerningene.

14 589 fanger

De amerikanske styrkene i Irak oppgir at de for tiden har 14 589 fanger. Halvparten sitter i «Camp Bucca» i det sørlige Irak.

FN og flere irakiske regjeringsmedlemmer hevder det amerikanske fengselssystemet i Irak bryter menneskerettighetene.

NYE BILDER: I forrige måned avslørte den australske tv-kanalen SBS nye bilder fra Abu Ghraib. Foto: Reuters TV/Scanpix
NYE BILDER: I forrige måned avslørte den australske tv-kanalen SBS nye bilder fra Abu Ghraib. Foto: Reuters TV/Scanpix Vis mer

Les mer i Wikipedia

ÅSTEDET: Det var inne i denne bygningen i Abu Ghraib-fengselet at de avslørende bildene ble tatt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling