Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA stopper FN-resolusjon om Gaza

Sikkerhetsrådet ønsker å fordømme Israels angrep på palestinerne. Det vil ikke USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Resolusjonen var ment å fordømme onsdagens angrep i Beit Hanoun som drepte 18 sivile palestinere. Forslaget ble betydelig utvannet før gårsdagens avstemning. Likevel la USA ned veto.

Tilbaketrekning

Forslaget fordømte Israels militære operasjoner i Gaza generelt, og krevde Israels tilbaketrekning fra området. I tillegg påberopte det en granskningskommisjon utpekt av FNs generalsekretær for å finne svar rundt Israels angrep i Beit Hanoun.

Det krevde også at palestinske myndigheter skulle stanse volden fra deres side, og nevnte særlig deres rakettangrep mot det sørlige Israel.

Av sikkerhetsrådets 15 medlemsland støttet 10 resolusjonen. Danmark, Japan, Slovakia og Storbritannia unnlot å stemme.

-Skaper ikke fred

USAs FN-ambassadør John Bolton beskriver forslaget som ubalansert og politisk motivert.

- Denne resolusjonen gir ikke et balansert bilde av de siste hendelsene på Gaza. Det hjelper heller ikke arbeidet for fred mellom israelerne og palestinerne, som vi håper for og jobber hardt med å nå, sier Bolton til BBC.

VETO: For andre gang i år brukte USA i går sin vetorett til å forhindre en resolusjon som fordømmer Israels angrep på Gaza. Foto: Scanpix
VETO: For andre gang i år brukte USA i går sin vetorett til å forhindre en resolusjon som fordømmer Israels angrep på Gaza. Foto: Scanpix Vis mer

- Grønt lys

En talsmann for den israelske regjeringen beskrev ifølge BBC USAs bruk av veto som «svært tilfredsstillende».

Palestinerne på sin side er langt fra tilfredsstilt. Ghazi Hamad, talsmann for palestinske myndigheter og medlem av Hamas, sier til Reuters at USA gjennom sin veto «har legitimert massakrene og gitt Israel grønt lys til å utføre flere massakrer.»

Han sier Hamas-regjeringen vurderer å invitere internasjonale observatører til å etterforske angrepet i Beit Hanoun.

Ikke første gang

Dette er andre gang dette året at USA har brukt sin vetorett til å stanse en resolusjon som fordømmer Israels okkupasjon på Gaza.

Israels statsminister Ehud Olmert har beklaget onsdagens angrep, og sa det skyldtes teknisk feil. Les også: Dagens kommentar Olmerts terrorister av Yngvil Mortensen.

Hele Norges coronakart