HINDRER BILDER INNENFRA: Bilder som dette, av israelske soldater som forbereder seg til bakkeangrep, er i hovedsak det eneste internasjonal presse har fått lov til å ta det siste døgnet, da media ikke slipper inn i selve Gaza og får se kamphandlingene på nært hold.  Foto: JACK GUEZ / AFP / SCANPIX
HINDRER BILDER INNENFRA: Bilder som dette, av israelske soldater som forbereder seg til bakkeangrep, er i hovedsak det eneste internasjonal presse har fått lov til å ta det siste døgnet, da media ikke slipper inn i selve Gaza og får se kamphandlingene på nært hold. Foto: JACK GUEZ / AFP / SCANPIXVis mer

USA stoppet krav om våpenhvile

Støtter Israels blodige bakkeinvasjon fullt ut. Ukjent antall drepte i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels bakkeangrep i Gaza ser i formiddag ut til å fortsette med uforminsket styrke.

De hardeste kampene i morgentimene skal ha vært i og rundt byen Jabaliya. Samtidig rapporterer tv-stasjonan Al-Jazeera at det ennå pågår voldsomme trefninger på bakken også tre andre steder nord i Gaza: Gaza by, Beit Hanun og Beit Lahiya. Bombardementet fra bakke, luft og sjø ble i 09-tida fremdeles beskrevet som konstant.

- Det er ekstrem bombing her nå. Serier med sammenhengende og voldsomme nedslag. Det kommer stadig nærmere. Vi holder pusten, skrev den norske legen Mads Gilbert i en tekstmelding til Dagbladet.no fra Gaza by tidlig i morges.

Sensur
Israel slipper ikke internasjonal presse inn i Gaza for å rapportere om det pågående angrepet, og toneangivende medier som CNN må i stor grad basere seg på observasjoner flere kilometer unna og sporadiske telefonsamtaler med de kildene inne i området som er tilgjengelige på telefon.

- Dette er åpenbart et forsøk på å forhindre at vi rapporterer begge sider av historien, sier CNNs korrespondent fra grensa til Gaza i dag.

Sensuren gjør at resultatene av nattas blodbad foreløpig er ukjent.

De siste tallene fra palestinske sykehus er at 473 mennesker så langt har blitt drept og 2300 skadd i Israels ni dager lange angrep, men dødstallene er ventet å stige kraftig.

Vil ikke be om våpenhvile nå
FNs sikkerhetsråd kalte i natt inn til et hastemøte få timer etter at Israels bakkeangrep på Gaza var igang. Men et forslag om å komme med en uttalelse som krever umiddelbar våpenhvile mellom Israel og Hamas og som samtidig uttrykker sterk bekymring for den eskalerende volden, ble aldri vedtatt.

Det var USA som satte en effektiv stopper for uttalelsen. Begrunnelsen er at USA ikke har tro på at Hamas vil følge Sikkerhetsrådets vedtak fra forrige uke, om at «volden må opphøre umiddelbart».

- En ny uttalelse på dette tidspunktet ville ikke blitt fulgt og ville ikke hatt noe grunnlag for suksess, og ville ikke tjent Sikkerhetsrådet, uttaler USAs viseambassadør i FN, AlejandroWolff, i morges ifølge nyhetsbyrået AP.

USA har fra starten støttet Israels angrep med det eneste forbeholdet «sivile tap bør unngås», og Det hvite hus ble ifølge CNN informert om Israels massive opptrapping i forkant av bakkeangrepet i går kveld. Kort tid etter rullet stridsvogner, flere tusen infanterisoldater og spesialstyrker inn over Gaza med støtte fra massiv artilleribeskytning.

- Må ikke få status quo
Det amerikanske utenriksdepartementet hevder at det ønsker en våpenhvile «så snart som mulig», men understreker gang på gang at en våpenhvile ikke kan innebære det USA kaller status quo.

- Vi jobber mot en våpenhvile som ikke tillater å reetablere status quo, der Hamas kan skyte raketter ut fra Gaza og dømme Gazas folk til et håpløst liv, sa UD-talsmann Sean McCormack i natt ifølge nyhetsbyrået AFP.

Barack Obama, som innsettes i Det hvite hus 20. januar, har uttalt at han følger situasjonen i Gaza tett, men har samtidig gjort det klart at han vil ikke kommentere kamphandlingene ytterligere da «USA bare kan ha én president om gangen».

 I to og en halv uke til heter presidenten George W. Bush.

FN ekstremt bekymret
Det var Libya, det eneste arabiske landet i dagens sammensetning av sikkerhetsrådet, som kalte inn til Sikkerhetsrådets hastemøte. Den palestinske FN-observatøren Riyad Mansour ba rådet raskt samle seg om en reaksjon for å stanse det han beskrev som aggresjon mot befolkningen i Gaza.

— Dette er umoralsk. Dette er ulovlig. Dette er uakseptabelt, og Sikkerhetsrådet kan ikke fortsette å sitte med hendene i fanget, sa Mansour ifølge NTB.

Likevel måtte Frankrikes FN-ambassadør Jean-Maurice Ripert kort tid etter rapportere at landene i Sikkerhetsrådet ikke var blitt enige. Han ga imidlertid yttrykk for at de fleste av rådets medlemmer ville uttrykke sterk bekymring rundt den kraftig forverrede situasjonen i Gaza, og understreket blant annet behovet for humanitær hjelp. Frankrike er i likhet med Norge blant de mange landene som har tatt avstand fra Israels bakkeangrep.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt om at det umiddelbart må innføres våpenhvile på Gazastripen.
Ban ga uttrykk for «ekstrem bekymring og skuffelse» da han lørdag snakket med Israels statsminister Ehud Olmert på telefon, heter det i en uttalelse fra FN.

Generalsekretæren har også oppfordret Israel til å sikre at humanitær hjelp når fram til sivilbefolkningen på Gazastripen. Han ber ulike internasjonale aktører om å bruke alle påvirkningsmuligheter for å stanse blodsutgytelsene og lidelsen i det palestinske området.

STØTTER ISRAEL: USAs FN-ambassadør Alejandro Wolff ville ikke være med på å be om en våpenhvile i natt. Foto: DAVID KARP / AP / SCANPIX
STØTTER ISRAEL: USAs FN-ambassadør Alejandro Wolff ville ikke være med på å be om en våpenhvile i natt. Foto: DAVID KARP / AP / SCANPIX Vis mer