USA-støtten koster

Carl I. Hagen tror Frp's klare støtte til USA og krigen mot Irak har kostet partiet velgere. Men Hagen depper ikke over fall på MMIs måling for mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet faller 2,7 prosentpoeng på MMIs partibarometer for mars, mens Sosialistisk Venstreparti fosser videre fram.

- Jeg er klar over at vi sliter lite grann for tida, og at andre har det veldig lett. Men endringen er ikke så stor, så jeg depper ikke. Dessuten er vi fortsatt største parti, om enn bare så vidt, sier Hagen. - Den klare støtten til USA og Irak-krigen ser ut til å ha kostet?

- Ja, men vi styrer ikke vår politikk i så sentrale spørsmål etter popularitetsbarometrene.

- Vil snu

Hagen tror folks syn både på USA og på Irak-krigen vil endre seg:

- Etter hvert vil folk oppdage at vår sikkerhet skal baseres på Tyskland, Frankrike og Sverige, og at vi har snudd ryggen til de andre to nordiske NATO-landene Danmark og Island og våre tidligere fremste allierte, USA og Storbritannia. SV går fram 4,4 prosentpoeng og er oppe på rekordhøye 20,7 prosent. Alt tyder på at mange av SVs nye velgere kommer fra Arbeiderpartiet, som går tilbake 3,9 prosentpoeng siden februar.

SV-leder Kristin Halvorsen tror framgangen kan forklares med mer enn krig. - Jeg tror det er en verdimobilisering på gang. Noe dreier seg om krig. Men jeg tror og det dreier seg om at folk ikke bare vil ha børs, kommers og penger, sier Halvorsen, og nevner strømkrise, arbeidsledighet og privatskoler som saker folk reagerer på.

- Lydrike-holdning

Hun kaller den stigende kurven er «krevende oppmuntring» for SV, og nok en påminnelse om å ta mer tran. At Frp går tilbake tror hun kan ha med partiets sterke USA-støtte å gjøre.

- Jeg tror den lydrikeholdningen Carl I. Hagen har tatt til USA har overrasket mange. Det blir så tuslete å gjøre Norge, som en selvstendig nasjon, til en selvutslettende nasjon uten noen selvstendig utenrikspolitikk, sier Halvorsen.

Ap-leder Jens Stoltenberg vil ikke spekulere på hvorfor Arbeiderpartiet har fått nok en knekk på meningsmålingene.

- Det er ikke bra nok. Jeg er litt overrasket over at vi faller på meningsmålingene nå etter å ha gått jevnt og trutt framover siden i november, sier Stoltenberg. Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, tror at Irak-krigen kan ha hatt betydning både for SV og Fremskrittspartiet.

- Det er nærliggende å tro at en del som vanligvis støtter Arbeiderpartiet kan ha støttet SV på grunn av krigen, sier Todal Jenssen. Men han tror at Frp kan ha mistet velger både fordi noen synes partiet er for USA-vennlig, mens andre Frp-velgere mener de ikke går langt nok i sin støtte til USA.

FOR KRIGEN: Carl I. Hagen tror USA-støtten hans kan ha kostet velgere, men sier at han ikke depper.