USA støtter Abbas i kravet om nytt valg

Håper det vil få slutt på volden i de palestinske områdene. - Oppskrift på blodbad, svarer Hamas

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den siste ukens vold og drap i de palestinske områdene gjør at palestinernes president Mahmoud Abbas ønsker å avholde et nytt valg så rask som mulig.

Han skylder på regjeringspartiet Hamas for å ha forårsaket dagens situasjon, der stadig mer voldelige sammenstøt mellom Fatahmedlemmer, sikkerhetsstyrker og tilhengere av Hamas setter dagsorden.

De to grupperingene har begge tilgang på store mengder våpen - og trolig tilhengere som er villig til å bruke dem, i en tilspisset situasjon.

Regjeringspartiet Hamas\' linje har ledet til at vestlige land kutter støtten til de palestinske myndighetene. Kuttene har skapt store økonomiske og sosiale problemer, blant annet fordi lønninger og velferdstilbud reduseres eller uteblir. Hamas mener på sin side at presidentens utspill er å regne for et kuppforsøk, melder BBC.

- Dette er mot viljen til det palestinske folket, svarer Hamas i en uttalelse rettet mot president Abbas sitt forslag.

Omstridt forslag får støtte

Ahmed Yousef, en rådgiver for den palestinske statsministeren Ismail Haniya, tar avstand fra forslaget og kaller det en «oppskrift for vold».

- Jeg tror dette vil lede til et blodbad, fordi det strider mot grunnloven, sier han.

HVA SKJER OM FATAH OG HAMAS IKKE BLIR ENIGE? Både president Mahmoud Abbas og statsminister Ismail Haniya har støtte blant væpnede grupper. De siste dagene har det vært stadig flere og kraftigere konfrontasjoener mellom de to, med drap og hevnaksjoner. Foto: Illustrasjon Epa/Reuters
HVA SKJER OM FATAH OG HAMAS IKKE BLIR ENIGE? Både president Mahmoud Abbas og statsminister Ismail Haniya har støtte blant væpnede grupper. De siste dagene har det vært stadig flere og kraftigere konfrontasjoener mellom de to, med drap og hevnaksjoner. Foto: Illustrasjon Epa/Reuters Vis mer

Selv om forslaget er omstridt, og flere hevder at det strider mot den midlertidige palestinske grunnloven, får det støtte i utlandet. Både USA, Storbritannia, Israel og Spania har så langt gitt sin støtte til Abbas.

- Vi håper en avstemning kan gjøre slutt på volden, sier den amerikanske talskvinnen Jeanie Mamo i det hvite hus.

Nekter for drapsforsøk

Den sittende palestinske regjeringen ble valgt i januar, i det første demokratiske valget avholdt i selvstyreområdene. Den skal etter planen sitte til 2010, og mange hevder at president Abbas ifølge loven ikke har rett til å oppløse regjeringen, slik forslaget nå lyder.

Fatahbevegelsen, kjernen for Abbas sin politiske støtte, er anklaget av Hamas for å stå bak et attentatforsøk på statsminister Ismail Haniya torsdag. I sin tale i går benektet Abbas at dette var tilfelle.

IKKE OVERENS: President Mahmoud Abbas (t.h.) ønsker nyvalg for å bringe palestinsk politikk ut av stagnasjon. Statsminister Ismail Haniya har erklært sin motstand.