EUs utenriksminister, Catherine Ashton taler under FN-konferansen for å evaluere ikkespredningsavtalen som nå pågår i New York. Foto: AP Photo/Richard Drew/SCANPIX
EUs utenriksminister, Catherine Ashton taler under FN-konferansen for å evaluere ikkespredningsavtalen som nå pågår i New York. Foto: AP Photo/Richard Drew/SCANPIXVis mer

USA støtter atomvåpenfri sone i Midtøsten

Alle de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd støtter ideen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Alle de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, inkludert USA, uttrykte onsdag støtte til ideen om en atomvåpenfri sone i Midtøsten.

Dersom en slik sone ble til virkelighet, ville Israel til slutt bli tvunget til å gi opp sine atomvåpen.

Sikkerhetsrådets støtte til ideen reflekterer USAs behov for få arabisk støtte til en skjerping av sanksjonene mot Iran på grunn av atompolitikken.

Støtteerklæringen ble vedtatt på FN-konferansen for å evaluere ikkespredningsavtalen som nå pågår i New York.

Det er først og fremst Egypt som har kjørt fram ideen om en atomvåpenfri sone i Midtøsten. Utenriksminister Ahmed Abdul-Gheit sa på konferansen at det nå haster med en slik sone.

I erklæringen heter det at de fem landene støtter implementeringen av en FN-resolusjon fra 1995 om en atomvåpenfri sone i Midtøsten.

Selv om USA ga sin støtte, sa utenriksminister Hillary Clinton likevel at tida ennå ikke er moden for å opprette en slik sone.

Erklæringen uttrykker også bekymring for Irans atomprogram og oppfordrer alle land som ennå ikke er tilsluttet ikkespredningsavtalen, til å bli med. Israel, India, Pakistan og Nord-Korea er de eneste landene som ikke har undertegnet.

Israel har aldri formelt innrømmet å ha atomvåpen, selv om de fleste eksperter antar at de har et arsenal på rundt 200 kjernefysiske våpen. Israel sier de bare vil gå inn for en atomvåpenfri sone når det er fred i Midtøsten.

Amerikansk støtte til en slik sone i regionen vil skape misnøye i Israel, men de arabiske landene har presset hardt på USAs støtte i bytte mot deres støtte til sanksjoner mot Iran.

Egypt varsler også at de vil innkalle til en konferanse neste år om fjerning av atomvåpen fra Midtøsten, som alle landene i regionen ville bli invitert til å delta på.

(NTB)