USA straffer Bangladesh etter fabrikktragedie

Fjerner handelsprivileger.

RUINER:  Den kollapsede fabrikken i Bangladesh bær Dhaka, Bangladesh. Foto: Wong Maye-E/AP/NTB SCANPIX
RUINER: Den kollapsede fabrikken i Bangladesh bær Dhaka, Bangladesh. Foto: Wong Maye-E/AP/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA fratar Bangladesh handelsprivilegier fram til landet igjen kan sørge for tilstrekkelig sikkerhet for bangladeshiske fabrikkarbeidere, det kunngjorde Det hvite hus torsdag.

Bakgrunnen er tragedien i mai, der over 1.100 tekstilarbeidere mistet livet da en ni etasjer høy fabrikkbygning utenfor Dhaka raste sammen. OVer 2000 personer ble reddet ut av bygget.

- USA opphever handelsprivilegiene, som Bangladesh har hatt i mange år, til landet klarer å bedre den dårlige sikkerheten, som har kostet over 1.200 liv i tekstilindustrien det siste året, heter det i kunngjøringen.

Rundt 3.000 mennesker arbeidet i fem tekstilfabrikker i bygningen i Savar nær Dhaka da den raste sammen 24. april.

Flere ulykker Ulykken skjedde bare noen måneder etter at 111 mennesker mistet livet i en brann i tekstilfabrikk i nærheten.

Britiske Primark, italienske Benetton og spanske Mango er blant de vestlige kleskjedene som har fått produkter laget ved fabrikkene i Rana Plaza.

Ulykken har ført til fornyet søkelys på arbeidsforholdene ved tekstilfabrikker i Asia, og det har vært holdt møter mellom kleskjeder i Europa og Canada for å drøfte krav om bedre arbeidsforhold og sikkerhet.

Bangladesh er verdens nest største eksportør av tekstiler og klær etter Kina. Virksomheten står for 80 prosent av landets eksport, og over 40 prosent av arbeidsstyrken er sysselsatt i tekstilindustrien.

(NTB)