USA straffer Pakistan etter dom mot lege

Hjalp CIA med å spore opp Osama bin Laden.

DREPT: Legen som hjalp CIA med å spore opp Osama bin Laden er dømt for landsforrederi i Pakistan. Dette bildet av bin Laden er fra 1998. Foto: AP Photo / SCANPIX
DREPT: Legen som hjalp CIA med å spore opp Osama bin Laden er dømt for landsforrederi i Pakistan. Dette bildet av bin Laden er fra 1998. Foto: AP Photo / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shakeel Afridi ble onsdag dømt til fengselsstraff for landsforræderi, noe USA reagerer kraftig på. Det amerikanske senatet vedtok torsdag det symbolske kuttet i bistanden til Pakistan.

- Håpet er at Pakistan forstår at vi mener alvor. Det er en grov krenkelse at de kan omtale mannen som hjalp oss finne bin Laden som en forræder, sa den demokratiske senatoren Richard Durbin etter det enstemmige vedtaket.

USAs utenriksminister Hillary Clinton fordømmer samtidig behandlingen av Afridi som «urettferdig og uberettiget».

- USA mener ikke det er noe grunnlag for å fengsle Afridi. Vi beklager det faktum at han ble dømt og alvorlighetsgraden i dommen, sier hun.

Vaksineringsprogram Afridi ble pågrepet noen uker etter al-Qaida-lederens død i mai i fjor.

For to måneder siden fikk han sparken som offentlig ansatt lege, og onsdag ble han funnet skyldig i tiltalen om landsforræderi i henhold til lovgivningen i stammeområdene i Khyber-distriktet. I tillegg til fengselsdommen ble han ilagt en bot på 320.000 rupier (21.000 kroner).

Afridi hadde arbeidet som kirurg i mange år i det lovløse Khyber-området før han ble rekruttert av CIA for å hjelpe til å spore opp Osama bin Laden.

Han bidro til å lokalisere ham ved å iscenesette et falskt vaksineringsprogram i området .

Forverret forhold Al-Qaida-lederen ble drept da amerikanske spesialstyrker fant ham i en villa i Abbottabad i mai i fjor. De var ikke hundre prosent sikre på at han faktisk var i huset før angrepet ble gjennomført.

Etter drapet på bin Laden er forholdet mellom USA og Pakistan blitt kraftig forverret. Afridi er den første som er dømt av pakistanske myndigheter i bin Laden-saken. Mange mener at han er blitt en syndebukk, og amerikanske politikere stiller seg svært kritiske til dommen.

- Dersom Pakistan skal behandle en venn og en helt på denne måten, er jeg usikker på bistanden til dem. Han burde blitt hyllet og belønnet, sier Dianne Feinstein, demokratenes leder av Senatets etterretningskomité.

- Dobbeltspill USA har gitt Pakistan mer enn 100 milliarder kroner i bistand siden 11. september 2011, men amerikanske tjenestemenn er bekymret for at noen elementer i den pakistanske regjeringen fortsatt støtter ekstremister.

- Vi trenger Pakistan og Pakistan trenger oss, men vi trenger ikke dette pakistanske dobbeltspillet, sa den republikanske senatoren Lindsey Graham etter at Senatet vedtok kuttet i bistandsbevilgningen.

Pakistans andel i USAs drøye 300 milliarder store bistandsbudsjett, er i år på rundt 1 milliard.

Det er bare rundt 58 prosent av beløpet president Barack Obama har bedt om til Pakistan. Kongressen legger ikke skjul på sitt sinne overfor Islamabad etter at regjeringen der har nektet å gjenåpne forsyningsrutene til Afghanistan som har vært stengt siden 24 pakistanske soldater ble drept i et amerikansk luftangrep i november i fjor.

(NTB)