USA straffer Pakistan etter dom mot lege

Hjalp CIA med å spore opp Osama bin Laden.

DREPT: Legen som hjalp CIA med å spore opp Osama bin Laden er dømt for landsforrederi i Pakistan. Dette bildet av bin Laden er fra 1998. Foto: AP Photo / SCANPIX
DREPT: Legen som hjalp CIA med å spore opp Osama bin Laden er dømt for landsforrederi i Pakistan. Dette bildet av bin Laden er fra 1998. Foto: AP Photo / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Shakeel Afridi ble onsdag dømt til fengselsstraff for landsforræderi, noe USA reagerer kraftig på. Det amerikanske senatet vedtok torsdag det symbolske kuttet i bistanden til Pakistan.

- Håpet er at Pakistan forstår at vi mener alvor. Det er en grov krenkelse at de kan omtale mannen som hjalp oss finne bin Laden som en forræder, sa den demokratiske senatoren Richard Durbin etter det enstemmige vedtaket.

USAs utenriksminister Hillary Clinton fordømmer samtidig behandlingen av Afridi som «urettferdig og uberettiget».

- USA mener ikke det er noe grunnlag for å fengsle Afridi. Vi beklager det faktum at han ble dømt og alvorlighetsgraden i dommen, sier hun.

Vaksineringsprogram Afridi ble pågrepet noen uker etter al-Qaida-lederens død i mai i fjor.

For to måneder siden fikk han sparken som offentlig ansatt lege, og onsdag ble han funnet skyldig i tiltalen om landsforræderi i henhold til lovgivningen i stammeområdene i Khyber-distriktet. I tillegg til fengselsdommen ble han ilagt en bot på 320.000 rupier (21.000 kroner).

Afridi hadde arbeidet som kirurg i mange år i det lovløse Khyber-området før han ble rekruttert av CIA for å hjelpe til å spore opp Osama bin Laden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer