SPENT:  Demonstranter barrikaderte seg like ved en offentlig bygning i Donetsk i Ukraina seint i går kveld. En gruppe bevæpnede personer forsøkte å overta den regionale tv-stasjonen i går kveld, men trakk seg tilbake da politi og vakter i bygningen begynte å skyte varselsskudd. Foto: Alexander Ermochenko/Ap/Scanpix
SPENT: Demonstranter barrikaderte seg like ved en offentlig bygning i Donetsk i Ukraina seint i går kveld. En gruppe bevæpnede personer forsøkte å overta den regionale tv-stasjonen i går kveld, men trakk seg tilbake da politi og vakter i bygningen begynte å skyte varselsskudd. Foto: Alexander Ermochenko/Ap/ScanpixVis mer

USA «svært bekymret» og advarer Russland

Samtidig advarer Russland om borgerkrig i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld og natt forsøkte flere grupper å ta seg inn i flere offentlige bygninger i tre ulike byer i Øst-Ukraina: Donetsk, Luhansk og Kharkiv. Gruppene forsøkte blant annet å storme en regional tv-kanal øst i Ukraina og ukrainske sikkerhetspersonell er nå sendt til disse byene, ifølge BBC.

Ukrainske militære svarte også med en såkalt anti-terroroperasjon i byen Kharkiv, øst i Ukraina. 70 personer skal være pågrepet, opplyser det ukrainske innenriksdepartementet, ifølge NTB.

USA: - Vil koste De pågrepne personene omtales som «separatister». Kharkiv sentrum er i dag tidlig sperret av. Det er også undergrunnsstasjonenen.

- Ikke vær urolig. Når vi er ferdige, vil vi åpne dem igjen, skriver Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov på sin Facebook-profil.

Men USA er ikke like rolig, og uttrykker nå «voldsom bekymring» på grunn av de siste dagenes utvikling øst i Ukraina. USAs utenriksminister, John Kerry, pratet i med sin russiske motpart, Sergei Lavrov, og sa at ytterligere destabilisering i området vil «påføre dem kostnader».

USA og Russland diskuterte også muligheten for direkte samtaler i løpet av de neste ti dagene.

Russland: Advarer om borgerkrig Det russiske utenriksdepartementet ber om at ukrainske myndigheter straks stanser det de ser på som «militære forberedelser» sørøst i Ukraina, og advarer om at det kan føre til borgerkrig.

Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland anser situasjonen som «alvorlig».

BARRIKADER:  Ukrainere er nå på plass foran en rekke offentlige bygninger i Donetsk, øst i Ukraina. FotoAlexander Ermochenko/ AP / NTB Scanpix
BARRIKADER: Ukrainere er nå på plass foran en rekke offentlige bygninger i Donetsk, øst i Ukraina. FotoAlexander Ermochenko/ AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har detaljerte rapporter fra hele Øst-Ukraina. Det er tendenser til å overdrive hva som skjer der. Det er stort sett et hundretallspersoner som demonstrerer, og disse er ganske ekstremistiske grupper. Situasjonen er alvorlig. Det har den vært hele tiden, sier Jagland til NRK Morgennytt i dag.

- Få kan gjøre mye BBCs Steve Rosenberg var nylig i byene som ble stormet. Han er enig med Jagland at det ikke er snakk om mange demonstranter.

- 1000 på det meste. Og det var bare noen hundre som stormet bygningen i går kveld. I tillegg viser meningsmålinger at separatistbevegelsen i Donetzk og andre deler øst i Ukraina ikke er sterk. Likevel kan et lite antall demonstranter oppnå store ting når det er et maktvakum som nå. Og myndighetene i Donetsk ser ikke ut til å klare og gjenopprette orden, sier Rosenberg.

OPPTRAPPING:  Skuelystne ser et russisk krigsskrip seile inn i Sevastopol. Foto: Bas Ratner/Reuters/Scanpix
OPPTRAPPING: Skuelystne ser et russisk krigsskrip seile inn i Sevastopol. Foto: Bas Ratner/Reuters/Scanpix Vis mer