Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA svartelister en av Putins mektigste allierte

Ytterligere fem russere på USAs sanksjonsliste.

SVARTELISTET: Alexander Bastrykin, leder av den russiske etterforskningskomiteen og en av Vladimir Putins næreste allierte, er svartelistet av USA. Foto:  REUTERS / Maxim Shemetov / NTB scanpix
SVARTELISTET: Alexander Bastrykin, leder av den russiske etterforskningskomiteen og en av Vladimir Putins næreste allierte, er svartelistet av USA. Foto:  REUTERS / Maxim Shemetov / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ytterligere fem russere har havnet på USAs sanksjonsliste, deriblant en nær alliert av president Vladimir Putin.

Litvinenko-drapet

Polititoppen Aleksandr Bastrykin er ført opp på listen sammen med to russiske etterretningsagenter som er mistenkt for å ha forgiftet dissidenten og tidligere KGB-agent Aleksandr Litvinenko i London.

Bastrykin leder den russiske etterforskningskomiteen, og han er en av Putins mektigste allierte. Han leder et organ som har ledet kampanjen mot russiske dissidenter og utenlandske, sivile organisasjoner som anklages for å blande seg inn i Russlands egne saker.

De to etterretningsagentene, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, har konsekvent nektet for at de står bak drapet på Litvinenko i 2006, som døde av plutonium-forgiftning.

Storbritannia har krevd de to utlevert, men det avviser russiske myndigheter.

Vil bevare bånd til Russland

Sanksjonslisten blir utvidet få dager før president Barack Obama går av og overlater makten til Donald Trump. Trolig vil dette være Obama-administrasjonens siste stikk mot Russland.

- Det har blitt gjennomført en omfattende undersøkelser før disse navnene ble lagt til listen, sier John Kirby, talsmann for det amerikanske innenriksdepartementet.

Ifølge Kirby har personene «roller i det undertrykkende maskineriet til det russiske politiet, samt at noen personer har vært involvert i velkjente brudd på menneskerettigheter».

På spørsmål hvorfor ikke Vladimir Putin selv er ført opp på sanksjonslista, svarer en ikke navngitt tjenestemann i Obama-administrasjonen at USA ikke ønsker et fullstendig sammenbrudd i kommunikasjonene mellom de to landene.

- Vi må bevare muligheten for å jobbe med Russland der det er i vår nasjonale interesse. Det inkluderer å jobbe for diplomatiske løsninger på krisene i Syria og i Øst-Ukraina, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået AFP.

Sanksjonene innebærer blant annet innreiseforbud til USA og at verdier de måtte ha i USA, blir frosset.

I alt 44 personer er nå ført opp på USAs sanksjonsliste mot Russland.

I romjula ble to russiske etterretningsbyrået og fire russiske etterretningssjefer ført opp på USAs sanksjonsliste.

Samtidig ble det annonsert at USA vil utvise 35 russiske diplomater og stenge to russisk-eide anlegg i USA, ett i New York og etter i Maryland.

- Russland ville påvirke valget

Forholdet mellom Russland og USA er ikke det beste i øyeblikket. Ifølge en nedgradert amerikansk etterretningsrapport, som ble offentliggjort fredag, heter det at Putin personlig ga ordre om cyberangrep for å påvirke valgutfallet i USA.

Etterretningsrapporten slår fast at russiske myndigheter forsøkte å undergrave valgkampen til Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton slik at republikaneren Trump skulle vinne valget.

I rapporten framgår det at russernes forsøk på å påvirke valget skjedde gjennom både bruk av nettroll for å spre propaganda, men også ved å lekke hackete dokumenter via Wikileaks.

Men rapporten konkluderer ikke med hvorvidt Russland lyktes med sin strategi, og avslører heller ikke bevisene som ligger til grunn for analysen.

Russland har gått sterkt ut mot påstandene fra amerikansk etterretning.

- Det vi ser her er at dette ser ut som en fullskala heksejakt, sier Putins talsmann Dmiry Peskov, ifølge CNN.

Peskov hevder anklagene er «grunnløse påstander uten belegg, framsatt på heller amatørmessig og følelsesladd vis», og at anklagene ikke er en verdensledende etteretningstjeneste verdig.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling