USA-tabbe hindrer toppmøte

Iraks statsminister utsetter viktig møte med Bush etter at et hemmelig amerikansk dokument ble kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iraks statsminister Nuri al-Malaki og George W. Bush skulle møtes for å diskutere Iraks framtid, og mulige løsninger på den økende volden i landet.

De to er i Jordan, hvor møtet skulle finne sted i går kveld. Det har nå blitt utsatt etter at et hemmelig dokument som viser amerikanernes mistillit til statsminister al-Malaki ble kjent.

Det hemmeligstemplede brevet, sendt til Bush fra hans sikkerhetsrådgiver Steven Hadley, ble lekket til media, og publisert i gårsdagens New York Times.

Tvil

Rapporten sår tvil om al-Malakis motiv og handlingsevne, og om stastministeren er rett mann til å lede Irak.

«Han er en leder som vil være sterk, men som har vanskelig for å finne ut av hvordan han kan bli det,» skriver Hadley.

Han fortsetter med å forklare at al-Malakis intensjoner «virker gode», men at «Realiteten på gatene i Bagdad viser at Malaki enten er uvitende om hva som skjer, at han fremstiller sine intensjoner på en falsk måte eller at han ikke har tilstrekkelig kapasitet til å virkeliggjøre sine intensjoner.»

- Har full tillitt

VENTER: Jordans kong Abdullah er vert for toppmøtet mellom Bush og al-Malaki. Møtet er utsatt etter det ble kjent at USA tviler på statsministerens motiver. Foto. Scanpix
VENTER: Jordans kong Abdullah er vert for toppmøtet mellom Bush og al-Malaki. Møtet er utsatt etter det ble kjent at USA tviler på statsministerens motiver. Foto. Scanpix Vis mer

Hadley foreslår også metoder for å gjøre al-Malaki mer uavhengig fra USA-fiendtlige Moqtada al-Sadr, den ytterliggående Shia-muslimske lederen som i går trakk seks av sine ministere fra koalisjonsregjeringen i protest mot det ventede toppmøtet.

Dette, foreslår Hadley, kan amerikanerne oppnå ved hjelp av «pengegaver» til grupper som vil støtte al-Malaki om han distanserer al-Sadr og danner en koalisjon basert på en bredere, ikke-religiøs gruppering.

USA forsøker nå å distansere seg fra brevet. En talsmann for Det hvite hus sier til britiske The Guardian at Hadleys brev kun gir en oversikt over mulige årsaker bak al-Malakis politikk, og at Bush har full tillit til al-Malaki.

USA-tabbe hindrer toppmøte