USA takker pent for flyttehjelpen

USA takker utenriksminister Jonas Gahr Støre og statssekretær Raymond Johansen for støtten som bidro til å flytte USAs ambassade til Huseby i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skapte dramatikk da Oslo bystyre vedtok å flytte USAs ambassade til Husebyskogen rett før jul. To utbrytere fra Ap og Venstre førte til at ambassaden ble flyttet mot partienes ønske.

Den ene utbryteren, Tom Pape, ble stemplet av sitt eget parti, Oslo Ap, som «illojal». Styret i Oslo Ap mente det var i ferd med å avtegne seg et realistisk tredje alternativ for plassering av ambassaden, som ble stoppet av Papes stemmegivning og det høyst overraskende resultatet i bystyret.

Pape sa det ikke var mulig å legge til side brevet fra Utenriksdepartementet, som slo fast at USAs ambassade ville bli liggende på Drammensveien hvis det ikke ble noe av flyttingen til Huseby.

Takker Jonas

Det var utenriksminister Jonas Gahr Støre som skrev brevet. Selv om Støre har forsikret om at han ikke hadde noen egen agenda i saken, karakteriserte SVs bystyremedlem Akhtar Chaudhry utenriksministerens inngripen som «et uhørt press».

Samtidig har statsminister Jens Stoltenberg hele tida hevdet at regjeringen ikke har forsøkt å påvirke medlemmer i Oslo Ap for å få flyttet USAs ambassade fra Drammensveien til Huseby.

Men i et brev fra den amerikanske ambassaderåden, Christopher W. Webster, takker amerikanske myndigheter statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet for hans «støtte til flyttingen av den amerikanske ambassaden til Huseby.»

Brevet ble sendt 19. desember, og viderebrakt av den amerikanske ambassaderåden.

b> TAKKEBREV:  Amerikanske myndigheter sender de varmeste takksigelser til utenriksminister Jonas Gahr Støre og statssekretær Raymond Johansen for deres rolle i ambassadesaken, som åpnet for flytting fra Drammensveien til Husebyskogen.
b> TAKKEBREV: Amerikanske myndigheter sender de varmeste takksigelser til utenriksminister Jonas Gahr Støre og statssekretær Raymond Johansen for deres rolle i ambassadesaken, som åpnet for flytting fra Drammensveien til Husebyskogen. Vis mer

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre får takk for hjelpen.

-  Veldig rart

-  Dette er veldig rart, sier leder i Oslo Ap, Jan Bøhler til Dagbladet, etter å ha lest brevene.

«USA tror at Utenriksdepartementets rolle for å skaffe fram relevant og riktig informasjon til byrådet var en viktig faktor i forhold til byrådets endelige vedtak», skriver de amerikanske myndighetene i brevet.

-  Til meg har Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre hele tida sagt at de ikke har tatt standpunkt i saken, men bare har videreformidlet relevant informasjon. Jeg tror nok det er den amerikanske ambassaderåden som er litt overivrig når han sier takk for støtten, sier Bøhler.

-  Så du kommer ikke til å bringe saken videre?

-  Nei, dette må være en misforståelse, sier Bøhler.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med statssekretær Raymond Johansen i UD.

UT AV SENTRUM: Brevet fra utenriksminister Jonas Gahr Støre sørget for at det meget overraskende ble flertall i Oslo bystyre for å flytte den amerikanske ambassaden ut av Oslo sentrum.